Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce anul trecut la Editura Tim din Reşiţa apărea „Perspective narative în basmul cult contemporan“, primul volum al profesoarei de limba română Adela Lungu Schindler, joi, autoarea şi-a lansat cea de-a doua carte, la Centrul Banatica al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“. Este vorba despre volumul „Practici carnavaleşti de Lăsatul Secului“, la care autoarea a lucrat mai bine de 10 ani.

În carte apar noţiuni de teorie despre carnavalul popular, autoarea insistând asupra celor mai importante elemente – râsul, masca, jocul, travestiul – acordând o importanţă aparte nunţii şi înmormântării, două scenarii tipice pentru ritualurile carnavaleşti care se mai păstrează încă în anumite zone din Banatul de Sud şi în Caraş-Severin. Volumul cuprinde şi o anexă ce vine să completeze informaţia scrisă. Aici regăsim fotografii cu urşii de la Ciclova Română, dar şi cu berbecii din Slatina Timiş şi cornii din Valea Almăjului. Nu lipsesc nici fotografiile din perioada Făşangului sărbătorit de etnicii germani, şi nici interviurile autoarei luate bătrânilor din satele unde aceste tradiţii şi obiceiuri se mai păstrează încă.

Invitat să ia cuvântul, dr. Mircea Taban, cercetător ştiinţific la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, a declarat că volumul Adelei Lungu Schindler vine să acopere un gol bibliografic, fiind o carte bine documentată şi lucrată: „Un astfel de volum nu se poate scrie peste noapte pentru că, pe lângă consultarea bibliografiei, aceste lucruri trebuie văzute şi explorate la faţa locului, trebuie să se discute cu oamenii, astfel că nu pot decât să o felicit pe Adela pentru iniţiativa sa editorială şi sper să nu se oprească aici“. Editorul volumului, Gheorghe Jurma, a felicitat-o la rândul său pe autoare, remarcând că şi-ar dori ca aceasta să se apropie cu următoarea sa carte mai mult de literatură.

Pe lângă cele două volume, Adela Lungu Schindler mai semnează şi studiile apărute în volumele colective: „Germanii din Banat prin povestirile lor“ (Paideia, Bucureşti 2000), „Memoria salvată. Evreii din banat, ieri şi azi“ (Polirom, Iaşi 2002), „Obiceiuri şi tradiţii de peste an“ (Marineasa, Timişoara 2004). A îngrijit şi prefaţat volumele apărute cu prilejul Colocviile Mircea Eliade (2007, 2011 şi 2012). Evenimentul de la Banatica a fost organizat de Biblioteca Judeţeană, iar cartea a apărut cu sprijinul financiar al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.