CARAȘ-SEVERIN – Autoritățile au verificat anul trecut cum stăm cu adăposturile de protecție civilă. Oficial, nu neapărat din cauză că războiul ar bătea la ușă, ci în urma situației create de pandemie. Numai că acestea, în majoritate, nu și-ar putea îndeplini menirea!
După cum aflăm dintr-un raport oficial, întocmit de ISU „Semenic“, „pe linie de adăpostire a populației în caz de conflict armat, activitatea s-a desfășurat prin prisma situației epidemice create de virusul SARS-CoV-2. Pe linie de adăpostire a populației în caz de conflict armat, au fost efectuate verificări la adăposturile luate în evidență în orașele Reșița, Oțelu Roșu, Caransebeș, Bocșa. Pe teritoriul județului nostru au fost identificate: 1 punct de comandă județean; 2 puncte de comandă municipale; 34 de adăposturi care fac parte din fondul public de adăpostire conform MO 541 bis din 24 iulie 2002 privind inventarul bunurilor ce aparțin domeniului public al localităților; 10 adăposturi care fac parte din fondul privat de adăpostire“.
La nivel de județ, anul trecut, Instituția Prefectului nu zugrăvea situația în tonuri sumbre, precizând totuși că e loc de mai bine. „Din punct de vedere al protecției civile, adăpostirea este o măsură specifică de protecție a populației, bunurilor materiale, valorilor culturale și de patrimoniu pe timpul ostilităților militare și al situațiilor de urgență, împotriva efectelor acestora. Adăposturile de protecție civilă sunt spații special amenajate, verificate periodic pentru a fi menținute în stare de operativitate. În județul Caraș-Severin există un număr de 46 de adăposturi de protecție civilă, dintre care 33 în municipiul Reșița. Potrivit ISU «Semenic», la nivelul administrațiilor publice locale există preocupare în a menține în stare de funcționare aceste spații, ținând cont și de resursele financiare ale fiecărei unități administrativ – teritoriale. Deși a fost de părere că adăposturile verificate necesită îmbunătățiri pe alocuri, prefectul județului Caraș-Severin s-a declarat mulțumit per ansamblu de condițiile în care se află acestea la momentul actual“, informa Cancelaria Prefectului, după inspecțiile de anul trecut.
În raportul ISU, lucrurile sunt descrise mai tranșant: „Majoritatea adăposturilor sunt neoperative și fără aviz de protecție civilă (cele mai multe din cauza neîntreținerii corespunzătoare, modificărilor structurale, defecțiunilor la sistemul de filtroventilație, inundate). Se impune identificarea de fonduri financiare necesare întreținerii adăposturilor, modificarea legislației astfel încât locatarii/proprietarii din blocurile unde există adăposturi de protecție civilă să poată fi identificați și trași la răspundere în cazul modificării de structură a adăposturilor sau nemenținerea în stare de operativitate a acestor!“
JCS-A.M.