Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – La conferința de presă dedicată Festivalului Național Concurs ”Achim Nica”, de pe 19 mai, Dan Mirea, directorul interimar al Centrului Județean pentru Cultură și Artă Caraș-Severin, a evocat viața și spiritul rapsodului!

Acesta a fost unul dintre cei mai respectați și iubiți interpreți de muzică populară din Banat. Cu prilejul unui eveniment dedicat memoriei lui nea Achim, Mirea a adus în fața publicului nu doar artistul, ci și omul din spatele cântecului. „Sunt multe voci mari ale Banatului, dar Achim Nica, prin simplitatea, unicitatea și timbrul său inconfundabil, rămâne de departe cea mai mare voce a Banatului. O spun mari soliști din ziua de azi.“, a declarat Dan Mirea. El a relatat și o discuție recentă cu interpreta Ramona Vița, care i-a mărturisit că, ori de câte ori îl aude pe Achim Nica, se oprește din orice și îl ascultă cu smerenie.

Directorul a criticat superficialitatea cu care, în trecut, s-a organizat festivalul în memoria lui Achim Nica și a subliniat importanța unui demers cultural autentic. „Nu se poate ca un festival în memoria lui să dureze o oră jumătate și să se rezume la mâncare și întâlniri. E nevoie de mai mult, de profunzime.“, a spus acesta. Mirea a povestit că, în urmă cu doi ani și jumătate, a obținut dreptul de autor asupra festivalului cu acordul moștenitorilor lui Achim Nica și a reușit să monteze o placă memorială pe casa unde a trăit artistul, la Obreja.

Acolo, în căminul cultural, a fost amenajat și un punct muzeistic cu obiectele personale ale artistului – o lingură, o cană de tablă cumpărată din Timișoara, un costum purtat timp de 58 de ani, o vestă cu o gaură prin care primea, dacă i se dădeau, bani de drum. „Omul ăsta a mâncat toată viața cu o singură lingură, a avut un singur costum de scenă, mergea cu autobuzul, n-a avut mașină și a trăit o viață de o modestie rară. Absolut unic, a trăit într-o decență și într-o modestie rar întâlnită. Niciodată, dar absolut niciodată, nu își număra banii de la nuntă. A cântat 30 de ani pe butoaie, la nunți, fără stații, fără microfoane. Nu cerea niciodată bani – spunea doar: «Cât vă lasă Dumnezeu, și dacă aveți».“, a mai spus Mirea.

Printre amintirile impresionante, a evocat și momentul în care Regele Japoniei și familia regală s-au oprit să-l asculte pe Achim Nica cântând, dar și întâlnirea cu ambasadorul României în Londra, care i-a spus că îl ascultă frecvent și dorește să contribuie la cinstirea memoriei sale. „Achim Nica și-a trăit bătrânețea aproape în anonimat, la sălaș, fără curent, înconjurat de natură și de credință. Pe patul de moarte a cerut caietul în care a scris toate cântecele culese de el.  Există un caiet, foarte gros, cu toate cântecele pe care el le-a cules. Am discutat cu episcopii, o să vrem în viitor să facem o carte cu scrierile lui. Nu a avut multă școală, dar a învățat să scrie ca să nu uite versurile. A fost un personaj absolut unic, iar viața lui merită cunoscută de toți bănățenii și de toți românii.“, a încheiat emoționat Dan Mirea.

Astăzi, prin gesturile celor care nu l-au uitat, moștenirea cântărețului continuă să dăinuie. Dar poate cel mai puternic mesaj rămâne acela al simplității, smereniei și demnității – trăsături care au făcut din Achim Nica nu doar o voce a Banatului, ci un simbol al autenticului.

JCS-Denis Dutca

FOTO: TVR Timișoara

Adaugă comentariu