Caraş-Severin, Romania

ILIDIA – Datorită celor 60 de voluntari prezenți sâmbătă la Ilidia, alte două mori de apă vor măcina cea mai bună făină!

Într-un cadrul natural mirific, acțiunea inițiată la sfârșitul săptămânii de Asociația Acasă în Banat s-a desfășurat în condiții foarte bune, cu o vreme excelentă și o stare de spirit pe măsură. Ilidia, acest loc minunat din Banatul Montan, a adus la un loc peste 60 de voluntari, care și de această dată s-au mobilizat exemplar pentru a pune în valoare două mori din zona de sus a satului.

La Ilidia s-a muncit mult, zi lumină: s-a curățat vegetația, s-au strâns gunoaiele, un zid de peste 100 de metri a fost reparat, canalul de aducțiune al apei a fost decolmatat, iar la cele două mori s-au făcut lucrări de reabilitare și amenajare. O mână de ajutor a venit din partea Primăriei Ciclova Română, care a susținut această acțiune cu utilaje și o echipă de oameni, iar așa cum ne-au obișnuit, și elevii Liceului Teoretic „General Dragalina“ din Oravița au pus umărul. Lor li s-au alăturat și pensiunile din zonă.

„Încă de la primele ore ale dimineții, ne-am apucat serios de treabă. Primăria Ciclova Română ne-a susținut cu un buldoexcavator, o camionetă și o echipă faină de oameni muncitori, care au tras tare pentru a amenaja drumul de acces spre mori. Cu ajutorul utilajului greu, în câteva ore au fost extrasă de pe malul râului o cantitate impresionantă de moloz și gunoaie adunate în zeci de ani, pentru a readuce zona din jurul apei la frumusețea ei naturală. Tot perimetrul din jurul morilor a necesitat o curățare amplă a vegetației, desființarea unui fost staul de capre năpădit de buruieni, toaletarea copacilor și strângerea gunoaielor. Cu multă muncă am curățat și reparat un zid de piatră de peste 100 metri, care dă un farmec deosebit locației. O echipă de voluntari s-a ocupat de canalul de aducțiune a apei, care a trebuit decolmatat, pe alocuri lățit sau reparat, reușind să acopere cei peste 300 metri de canal, astfel că la finalul lucrării debitul de apă a crescut considerabil, suficient pentru ca morile să macine din nou. Bineînțeles, ne-am ocupat în minime detalii de cele două mori: le-am curățat, am tratat lemnul, am făcut numeroase lucrări de reparații și amenajare care să le pună în valoare. La final, ne-am bucurat să vedem cât de mult s-a schimbat zona celor două mori de la Ilidia după numai o zi de muncă!“, a transmis echipa de la Acasă în Banat.

JCS-Nicoleta Moraru