CARAȘ-SEVERIN – Demarat anul trecut în comuna Prigor, proiectul „Turist în Banat” al Asociației Acasă în Banat, s-a încheiat de curând. Ultima acțiune a constat în montarea de indicatoare, panouri informative și hărți turistice fixe!
Desemnat câștigător în cadrul concursului „Susține un ONG!”, derulat de Fundația Orange, proiectul „Turist în Banat” al Asociației Acasă în Banat a ajuns la final. Cu o finanțare de 35.000 lei, echipa asociației și 200 de voluntari care s-au alăturat acestui demers, cu sprijinul administrației locale din comuna Prigor, au desfășurat cinci acțiuni pe parcursul unui an. S-a ecologizat, s-au executat lucrări de întreținere, decolmatare a canalelor de aducțiune a apei, s-au făcut amenajări și mici reparații la 12 mori de apă din patru localități: Prigor, Putna, Borlovenii Vechi și Pătaș.
„Ne-am îndreptat atenția cu precădere către turiștii care călătoresc pe Via Transilvanica și traversează comuna Prigor, care are și cel mai mare număr de kilometri din acest traseu, din toată țara: 43. Indicatoarele au fost montate astfel încât, de pe Via Transilvanica, turiștii să fie tentați să descopere satele, străzile, locurile deosebite pe care Prigorul le oferă. În limita posibilităților noastre, am încercat ca toate panourile și hărțile să fie bilingve, atât în limba română, cât și în limba engleză, pentru turiștii străini. Am încercat spunem povestea locurilor și a oamenilor care fac din comuna Prigor un loc deosebit, ce merită descoperit. Proiectul a demarat în luna mai a anului trecut, fiind selectat câștigător în cadrul concursului de proiecte <<Susține un ONG>>, derulat de Fundația Orange, un program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. Finanțarea oferită a fost de 35.000 lei. În cadrul proiectului au fost organizate 5 acțiuni de voluntariat, iar numărul total de voluntari a fost de circa 200. Au fost realizate intervenții de ecologizare, întreținere, decolmatare a canalelor de aducțiune a apei, amenajări și mici reparații la un număr de 12 mori de apă din patru localități: Prigor, Putna, Borlovenii Vechi și Pătaș. A fost amenajat un traseu al morilor de apă de pe malul drept al Nerei, la Pătaș, a fost amenajată zona de camping de la Balta Neagră din Borloveni și s-a realizat un sistem de semnalizare turistică de-a lungul secțiunii Via Transilvanica de pe raza comunei.”, au precizat reprezentanții acestui ONG.
Iar rezultatele nu au întârziat să apară, comuna Prigor devenind o destinație turistică tot mai atractivă, pentru că cei ce ajung pe Valea Almăjului descoperă aici oameni faini și locuri ce merită vizitate. Dar lucrurile nu se opresc aici. „Aventura noastră la Prigor nu se încheie pentru că urmează să devenim părinți adoptivi ai drumului via Transilvanica pe teritoriul comunei. Și să continuăm misiunea noastră în Banat și Almăj, pentru oamenii și locurile care fac din acest colț de țară un adevărat colț de rai.”, au mai precizat cei de la Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru