Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dacă în decembrie ne pregătim de sărbători, vacanţe şi petreceri, în ianuarie ne surprind urmările şi deconturile!

Întâlnite în rândul tuturor categoriilor de vârstă, virozele respiratorii reprezintă unul din cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană. Chiar dacă simptomatologia este de obicei una uşoară sau moderată, există şi cazuri în care tabloul clinic devine sever, punând în pericol viaţa bolnavilor. „Direcţia de Sănătate Publică a informat şi instruit reţeaua sanitară la nivelul judeţului că, în sezonul gripal 2023-2024, vom asista în continuarea la evoluţia în paralel a pandemiei de COVID 19 şi a cazurilor de gripă. În acest context ne putem confrunta cu un grad mai mare de severitate a infecţiilor respiratorii acute, fiind necesară o abordare integrată a celor două etiologii pentru prevenţie şi tratament. Diagnosticarea, monitorizarea şi tratarea acestor infecţii virale sunt esenţiale pentru procesul de vindecare şi recuperare.“, a precizat directorul executiv al DSP, Dănilă Miloş.

În ceea ce priveşte cazurile de gripă, acestea au dispărut cu desvârşire din judeţ în perioada mai-noiembrie, după ce în aprilie s-a înregistrat un singur caz. Ţinând cont însă de faptul că majoritatea îmbolnăvirilor au avut loc în primul trimestru (ianuarie – 124, februarie – 102, martie – 31) repetarea acestui scenariu în 2024 nu este deloc improbabilă.

În ceea ce priveşte virozele respiratorii şi pneumoniile înregistrate în acest an, din statistica DSP reiese că nu a existat practic nicio pauză, ci doar o diminuare a numărului de cazuri în sezonul estival, cu un minim de îmbolnăviri în august (403 viroze şi 89 pneumonii). Odată cu revenirea din vacanţe, numărul lor s-a multiplicat semnificativ în septembrie (1.305 – 238), situaţie care s-ar putea repeta şi în primele luni ale lui 2024, ţinând cont că, în acest an, vârful virozelor a fost în ianuarie (3.072), iar cel al pneumoniilor în februarie (775).

În ceea ce priveşte cazurile de COVID 19, în 2023 s-a constatat un regres faţă de anii precedenţi (1.410 până la 30 noiembrie), vârful îmbolnăvirilor fiind tot în septembrie (440). Totodată, s-a constatat şi o scădere accentuată a numărului de vaccinări, în aceeaşi perioadă raportându-se în total 105 (91 cu Pfizer şi 14 cu Johnson & Johnson).

JCS-Walter Fleck