CARAŞ-SEVERIN – Ca în fiecare an, din 15 martie şi până în 15 aprilie, Direcţia Silvică continuă împăduririle şi plantările de puieţi, manifestări reunite sub genericul „Luna pădurii“.
„Timp de o lună de zile, atât în Caraş-Severin cât şi la nivel naţional, urmăm planul-cadru de împăduriri. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, am amânat cu câteva zile acţiunea de la Ocolul Silvic Bocşa Montană, unde vom împăduri 0,3 hectare. Avem în program 186 de hectare de împăduriri, potrivit amenajamentelor silvice. S-ar putea ca această campanie să fie prelungită, toate cele 17 ocoale de pe raza judeţului având partea lor de împăduriri de efectuat. Ocolul Bocşa Româna are, spre exemplu, vreo 43 de hectare, iar Oţelu Roşu – peste 20 de hectare. Au fost scoase la licitaţie lucrările, valoarea totală fiind de 3,3 milioane de lei“, a precizat Ştefan Stănescu, directorul Direcţiei Silvice Caraş-Severin.
1,2 milioane de puieţi au fost produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice pentru primăvara acestui an. În cadrul aceleiaşi manifestări, în baza unor parteneriate, angajaţii Direcţiei vor colabora cu elevi, primării din judeţ şi voluntari, pentru activităţi de conştientizare a rolului pădurii. Directorul tehnic al DSCS, Stejărel Rotariu, şi ing. Sorin Bunda au prezentat rolul şi funcţionalitatea pădurii.
„Perioada de desfăşurare a Lunii plantării arborilor coincide cu perioada optimă de plantare a puieţilor, de semănare a solariilor şi de repicare. În această perioadă se vor realiza majoritatea sarcinilor de plan, un procent mic de lucrări fiind programate după 15 aprilie, în zona montană“, a precizat ing. Bunda. Programul de împăduriri al Direcţiei Silvice Caraş-Severin cuprinde, pe lângă cele 186 ha împăduriri integrale, 59 ha completări în plantaţiile executate în anii anteriori şi 0,7 ha refacerea plantaţiilor calamitate din cauza factorilor meteorologici. Regenerarea naturală, în urma tratamentelor, s-a realizat pe 683 de hectare, cu ponderea cea mai mare în judeţ.
„Suprafeţele pe care urmează să le împădurim în acest an sunt, în general, cele pe care s-au executat tăieri rase pentru substituirea unor arborete derivate sau refacerea unor arborete neproductive, completarea regenerărilor naturale şi împăduriri în poieni şi goluri din fondul forestier. În solarii se vor instala culturi de molid, larice şi pin negru. Am luat în calcul producerea a 130.000 de puieţi pentru pomi de Crăciun, din care, în fiecare an, să recoltăm câte o mie, în funcţie de necesităţi“, a precizat directorul tehnic al Direcţiei.
Flavius Rotariu