Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Persoanele care au profesii care nu-şi regăsesc ecou pe piaţa muncii, pot opta gratuit pentru reconversie.Chiar dacă piaţa forţei de muncă din judeţ este destul de săracă în posturi vacante, de cele mai multe ori locurile disponibile nu pot fi ocupate din cauza lipsei de persoane calificate în domeniu. Însă şomerii interesaţi să se reorienteze profesional, pentru a putea ocupa eventualele locuri de muncă vacante, au la dispoziţie o serie de cursuri de calificare pe care le pot urma gratuit, inclusiv cu decontarea cheltuielilor pe care le fac în acest sens.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin este acreditată să organizeze, prin propriul centru de formare, următoarele cursuri: operator introducere, validare şi prelucrare date, inspector resurse umane, contabil, ospătar-chelner-vânzător în unităţi alimentare, barman, lucrător în comerţ, bucătar, zidar-pietrar-tencuitor, lucrător-finisor în construcţii, frizer-coafor-manichiură-pedichiură, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, electrician exploatare joasă şi medie tensiune, precum şi operator confecţioner mase plastice şi aluminiu.

În afara acestor programe de formare care sunt organizate cu finanţare din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cursul lunii februarie, AJOFM va mai demara patru cursuri de calificare finanţate prin proiecte europene (în cadrul cărora şomerii beneficiază şi de un fel de „salariu“): unul de bucătar, pentru o clasă de 14 persoane, două de lucrător în comerţ, pentru două clase totalizând 28 de persoane, respectiv unul de lucrător-finisor pentru construcţii, tot pentru o clasă de 14 persoane. În momentul de faţă mai sunt disponibile locuri doar în clasa de lucrător-finisor pentru construcţii.

Pentru înscrierea la cursurile de calificare sunt necesare următoarele acte: cartea de identitate, certificatul de naştere şi cel de căsătorie, dacă este cazul, diploma de studii (ultima formă de învăţământ absolvită), toate în original şi copie, precum şi o adeverinţă medicală din care să rezulte că solicitantul este apt pentru meseria respectivă. Informaţii suplimentare se pot obţine fie de la Agenţie, la tel. 0255/212380, fie de la Centrul de Formare Profesională Caraş-Severin, la tel. 0255/221015.

Antoniu Mocanu