Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Părintele spiritual al Liceului Teoretic Traian Vuia, Dumitru Prunariu s-a reîntors la Reşiţa după patru ani. Întâlnirea cu cu elevii şi studenţii reşiţeni a fost organizată de Universitatea Eftimie Murgu şi Liceul Teoretic Traian Vuia.

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos“ şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. După cum afirmă cosmonautul român, „acolo sus, soarele a apus şi a răsărit de 125 de ori în cele opt zile fără trei ore cât am stat eu în spaţiul cosmic“. Dragostea sa pentru stele şi visul de a zbura în spaţiu a început încă de la grădiniţă, în 1957 când Sputnik, primul satelit artificial al Pământului, a fost lansat în spaţiu.

„Priveam fascinat acele imagini. Am fost atât de impresionat încât la grădiniţă am desenat casa noastră, eu cu sora mea ţinându-ne de mână şi un satelit deasupra casei. Desenul a fost premiat la un concurs pentru preşcolari“. La 31 de ani şi 10 luni după zborul în Cosmos, miercuri, 13 martie, cosmonautul Dumitru Prunariu a venit la Reşiţa unde le-a oferit elevilor şi studenţilor reşiţeni o veritabilă „lecţie“ de astronomie. Întâlnirea cu tinerii a fost organizată de Universitatea „Eftimie Murgu“ şi Liceul Teoretic Traian Vuia în cadrul Campaniei de promovare a ofertei educaţionale a Liceului Teoretic Traian Vuia – ediţia 2013. De altfel, la precedenta vizită, în 13 mai 2009, cosmonautul român a acceptat să devină părintele spiritual al liceului reşiţean.

În cadrul întâlnirii cu tinerii reşiţeni, Dumitru Prunariu le-a vorbit acestora depre spaţiu, despre satelitul natural al Pământului, despre raportarea Terrei la dimensiunile altor planete, dar mai ales despre problemele pe care „le îndură“ planeta noastră. „Văzut de sus, Pământul pare tare fragil şi mai ales văzând cât de subţire este atmosfera terestră îţi dai seama cât de mare grijă trebuie să avem. Practic, Pământul este casa noastră iar protecţia lui nu este necesară ci absolut obligatorie. Vă gândiţi cât de mici suntem la nivelul galaxiei noastre? În mod sigur viaţa ar trebui să existe şi în alte sisteme solare. Poate chiar în sistemul nostru solar. Am ajuns cu oameni doar pe Lună. Căutăm să investigăm alte planete, cea mai apropiată fiind Marte. Deocamdată am trimis doar roboţi, oameni poate peste 20 de ani. Să nu mai vorbim despre alte planete mai îndepărtate“, a declarat cosmonautul român.