Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O călătorie pe trenuţelul rutier reşiţean a ajuns să coste până la 4 lei, pe traseul Nera – Victoria.

Operatorul de transport s-a plâns municipalităţii, printr-o adresă, de faptul că traseul de transport cu trenuleţul rutier i-a adus mai multe pierderi decât câştiguri.

„Având în vedere faptul că traseul de transport cu trenuleţul rutier pentru perioada de vară, aprobat prin hotărârea consiliului local, este o activitate cu caracter sezonier, perioada de amortizare a investiţiei (achiziţie, reparaţie şi recondiţionare a mijlocului de transport destinat acestei activităţi) pe care firma noastră a realizat-o, este mult mai mare decât cea estimată iniţial, datorită factorilor care generează costuri ce nu pot fi amortizate în timpi reali, spre exemplu: capacitatea redusă de transport, numărul limitat de ture efectuate, datorită vitezei reduse de deplasare şi faptul că în condiţiile unui timp nefavorabil (temperaturi sub 20 de grade Celsius, ploi) se impune oprirea circulaţiei trenuleţului“, se arată în document. Acestea sunt motivele pentru care operatorul de transport a cerut aprobarea unei modificări de tarif şi de program.

Astfel, pentru traseul Victoria – Nera, pentru care o călătorie cu un mijloc de transport în comun standard costă 1,5 lei (chiar şi pe un traseu mai lung), una cu trenuleţul rutier face 4 lei pentru copiii care au 10 ani împliniţi şi pentru adulţi, respectiv 2 lei pentru copiii care au trecut de trei ani. Pentru micuţii cu vârstă mai mică, se acordă gratuitate.

De asemenea, pentru evitarea de blocaje în circulaţia rutieră, având în vedere viteza redusă de deplasare a trenuleţului, operatorul a propus ca mijlocul de transport să circule în intervalele orare 10.00-14.00 (cu ultima plecare la 13.00 din staţia Victoria, respectiv 13.30 din staţia Nera) şi 17.00-21.00 (cu ultima plecare la 20.00 de la Victoria, respectiv 20.30 de la Nera).

Plecările din depou, de la orele 10.00 şi 17.00 vor avea ca primă staţie cea din zona complexului comercial din Renk, retragerile spre depou, de la orele 14.00 şi 21.00, urmând să aibă staţia respectivă ca ultimă oprire. Aleşii reşiţenilor au aprobat solicitările operatorului de transport, circulaţia trenuleţului rutier urmând să se facă după aceste repere, numai pe vreme favorabilă, respectiv în zilele însorite, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius.

Antoniu Mocanu