Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi va deveni o ruină chiar înainte de a fi construită, grădiniţa din Moroasa pune viaţa copiilor în pericol.

Construcţia, aflată în imediata apropiere a Grupului Şcolar Tehnic Reşiţa, după ce a înghiţit câteva miliarde de la minister, s-a blocat, este îngrădită şi are pază plătită din bani publici.

Însă toate acestea sunt pur şi simplu degeaba. Pe de-o parte pentru că s-au găsit binevoitori ce au decis să rupă gardul ce înconjoară scheletul viitoarei grădiniţe, iar pe de altă parte pentru că paza se face vorbind la telefon sau dormind în „baraca“ amenajată pentru a-i feri pe paznici de soare şi ploaie. Şi toate acestea pot, din nefericire, să provoace o tragedie.

Asta din cauză că mai mulţi copii pătrund nestingheriţi pe platoul de beton al construcţiei şi astfel îşi pun viaţa în pericol jucându-se la o înălţime de cel puţin cinci metri, printre resturi metalice ruginite. Aşa s-a întâmplat în ultimele trei zile, când, nesupraveghaţi de părinţi şi fără să se teamă de paznic, copiii şi-au găsit aici un loc de joacă.

Luni seara, în jurul orei 21.00, scena s-a repetat, în timp ce paznicul de serviciu discuta la telefon, copiii îşi vedeau de joaca lor, asta până când locuitorii din zonă l-au atenţionat pe angajatul firmei de pază despre ce se întâmpla pe „teritoriul“ său.

Decizia de a construi o grădiniţă cu program prelungit în zonă s-a luat după „luptele“ duse între administraţia reşiţeană şi UCMR, firmă care deţinea locaţia unde-şi desfăşura activitatea unitatea preşcolară PP 7. Lucrările au început în 2007, însă nimeni nu ştie când (sau dacă) se vor termina.

Anca Preda