Caraş-Severin, Romania

Autorităţile de la Bucureşti au instituit, începând de la 1 iulie 2008, o taxă pe poluare care trebuie să fie plătită cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România. Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) a decis, în data de 7 aprilie, că taxa de poluare instituită de Guvern încalcă legislaţia europeană. Prin hotărârea pronunţată, Curtea de la Luxemburg aminteşte că dreptul Uniunii Europene interzice fiecărui stat membru să aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare. Curtea Europeană de Justiţie a primit o solicitare din partea Tribunalului Sibiu, care avea pe rol un dosar cu privire la compatibilitatea introducerii taxei de poluare cu dreptul comunitar.

„La Tribunalul Caraş-Severin nu s-au înregistrat asemenea cazuri, ba chiar nici o problemă nu a fost sesizată către CJCE“, a precizat Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin. „Prin această Hotărâre, Curtea Europeană de Justiţie nu se pronunţă asupra legalităţii actului normativ, ci dă o interpretare prevederilor referitoare la art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene“, este poziţia oficială a Ministerului Mediului şi Pădurilor. Oficialii Guvernului spun că forma actualei taxe de poluare auto a fost finalizată cu ajutorul experţilor Comisiei Europene şi deci în deplină concordanţă cu legile comunitare.

„Există o mulţime de procese în care este contestată taxa auto. Îi anunţ pe cei care susţin că taxa este nelegală că lucrurile nu stau aşa“, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

„Avem între trei şi opt maşini pe zi care sunt verificate pentru a fi înmatriculate. Ne menţinem la nivelul din luna septembrie a anului trecut. În rest, până la 70 de autoturisme ne trec pragul zilnic. În schimb, ultimele luni ale anului trecut au reprezentat un vârf pentru noi înmatriculări. Cei care se ocupă cu importul de maşini din alte ţări au precizat că sunt motivaţi de taxă să aducă autovehicule mai bune, de capacitate mică, cu norme de poluare de cel puţin Euro 4. Taxa ne protejează industria şi ne protejează de rablele ce ar putea fi aduse de dincolo. Noi facem controale zilnice pe toate drumurile din judeţ, şi este trist ceea ce se întâmplă. Din 20 de maşini oprite aleatoriu, 15 au probleme tehnice“, a precizat Viorel Blajovan, şeful reprezentanţei Caraş-Severin a Registrului Auto Român.

Flavius Rotariu