Caraş-Severin, Romania

Attila Fodor, un tânăr de 26 de ani, a hotărât să aducă la cunoştinţă celor care nu au observat încă „gângăniile“, faptul că apa din izvorul amplasat în cimitir este invadată de insecte vizibile cu ochiul liber.

După ce a trimis o scrisoare (fără a primi vre-un răspuns) la Autoritatea de Sănătate Publică Caraş-Severin, a hotărât că singurul mod în care poate atrage atenţia oamenilor asupra calităţii apei este să apeleze la Jurnal CS. A păstrat o mostră de apă pentru a ne demonstra veridicitatea spuselor sale: „În apa din izvorul cimitirului sunt nişte gângănii care seamănă cu nişte viermi“.

Aşa începea scrisoarea pe care Attila Fodor ne-a trimis-o la redacţie. Ne-am deplasat la faţa locului alături de tânăr, bineînţeles cu mostra în buzunar, pentru a vedea dacă şi ceilalţi oameni sunt conştienţi de „vietăţile“ care ajung în organismul lor.

„Multă lume consumă apă de aici, totuşi vreau să ştiu dacă sunt singurul care a gasit aceste insecte în apă, poate sunt eu mai ghinionist“, spunea Attila Fodor. Cum era de aşteptat, la izvor era coadă pentru că fiecare dorea să-şi umple bidoanele cu „apă ca lacrima“, cum spuneau dânşii.

I-am întrebat pe toţi cei prezenţi la izvor dacă într-adevăr apa este „ca lacrima“ şi am scos sticluţa cu aceiaşi apă în care inota o insectă. Oamenii nu au rămas surprinşi la ceea ce noi le-am arătat, ceea ce ne-a făcut să ne gândim că pentru ei faptul că apa este „casă de insecte“ nu este o surpriză.

„Am auzit de la mai mulţi oameni că au găsit chestii de genul acesta în apă, dar eu nu am găsit nici una. Sau, dacă am găsit am înghiţit-o fără să-mi dau seama“, ne-a spus un cetăţean ce-şi aştepta rândul la „izvorul minunilor“.

„Cu gângănii e mai bună ca cea de la robinet“

Spunea un alt domn care-şi umplea bidoanele. „Apa este ca lacrima chiar dacă are gângănii ce este mai bună cea de la robinet? Am auzit şi eu de toate aceste lucruri dar ce să facem, de unde să luăm apă? Le înghiţim fără să ne dăm seama“, spunea dânsul.

Attila Fodor nu este totuşi de aceiaşi părere: „De trei ori în două luni am găsit insecte. Nu este normal să stau cu ochii pe fiecare picătură de apă. Sănătatea noastră este afectată“, ne-a spus tânărul.