Caraş-Severin, Romania

Recensământul General Agricol 2010-2011 (RGA) este în plină desfăşurare, iar autorităţile locale care răspund de derularea programului fac zilnic analize pentru a vedea modul în care se descurcă recenzorii în teritoriu.

Dacă din punct de vedere economic judeţul nostru este printre ultimele din ţară, în ceea ce priveşte colectarea datelor pentru recensământul agricol, Caraş-Severinul se situează pe locul şase, cu o medie de 74,89%. „Înregistrarea datelor statistice a fost superioară mediei naţionale, lucru care nu poate decât să ne bucure. Chiar dacă au existat cazuri în care recenzorii au bătut de mai multe ori la uşa oamenilor, cărăşenii au înţeles că datele sunt confidenţiale şi folosite doar în scopuri statistice“, a declarat Mariana Brujan, şef Serviciu Implementare Politici şi Statistici în Agricultură.

La nivelul judeţului, recensământul se efectuează de către 429 de recenzori, care sunt plătiţi pentru o perioadă de 20 de zile cu suma de 50 de lei/zi. De asemenea, mai există 65 de recenzori şefi, care sunt remuneraţi cu 55 de lei/zi – pe o perioadă de 23 de zile –  şi 77 de recenzori coordonatori (secretarii primăriilor, plătiţi 23 de zile cu 55 de lei/zi), care au grijă ca recensământul să se desfăşoare conform planului, şi care întocmesc rapoarte zilnice referitoare la situaţia din teren.

Datele individuale înscrise în formularele de înregistrare sunt confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice, iar persoanele fizice au obligaţia, potrivit legii, de a furniza recenzorilor date şi informaţii corecte şi complete.

Roxana Nafiru