Soarta funicularului reşiţean a interesat mereu numai şi pentru simplul fapt că reprezintă o parte din trecutul siderurgic al municipului. De multe ori, cititorii ne sună pentru a ne întreba ce se mai întâmplă cu această instalaţie.
Planuri pentru „muntele“ de fier au tot fost: de la transformarea lui în obiectiv turistic până la tăierea pentru fier vechi. Proprietarul funicularului, TMK Reşiţa, este dispus să îl vândă. La un moment dat, se tot spunea va fi cumpărat de către Primăria Reşiţa, însă totul a rămas doar la stadiul de intenţie.
„Noi am vrut să îl achiziţionăm prin compensare, însă TMK Reşiţa şi-a plătit toate taxele şi impozitele, prin urmare nu are datorii care să fie compensate. Am avansat o sumă ce se învârte în jurul a 150.000 de euro, s-a convenit asupra sumei, însă degeaba îl cumpărăm şi blocăm aceşti bani pentru că nu vom avea finanţarea necesară modernizării funicularului“, ne-a declarat primarul Mihai Stepanescu.
Acesta mai susţine şi că „dacă se găseşte o firmă care să investească în funicular, care să încheie un contract de asociere cu administraţia reşiţeană, atunci Primăria Reşiţa îl va cumpăra şi mergem mai departe. Oricum noi am comandat un studiu din care a reieşit că are o capacitate portantă foarte bună. Este un simbol al Reşiţei şi poate fi redat circuitului turistic industrial. În nici un caz nu voi aproba demolarea lui“.
Funicularul transporta calcar din cariera Doman la fabrica de var din zona Aglomerator, de pe Valea Ţerovei, iar de aproximativ 11 ani a încetat să mai funcţioneze.
Nina Curiţa