Caraş-Severin, Romania

Una din priorităţile vizate de administraţia municipiului este aceea de a avea grijă ca Spitalulde Urgenţă să nu intre în colaps din cauza datoriilor pe care le are către diverşi furnizori. „Nu aş permite ca o unitate care deserveşte jumătate din populaţia judeţului să intre în colaps, ci trebuie făcute demersuri pentru achitarea datoriilor“, ne-a spus primarul municipiului, MarcelVela.

Într-un raport prezentat de unitatea medicală Primăriei Caransebeş se arată că în 2010, pentru prima dată, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin nu a achitat în totalitate sumele datorate. Directorul economic, Dinu Mărăscu, susţine că „în 2010, Casa a achitat doar o sumă modică pentru tratamentul acordat unui număr de 1.223 de bolnavi, conform contractului-cadru. Ultima sumă primită este de 97.000 de lei. În realitate însă, pe trimestrul IV – 2010, când Casa nu a vrut să prelungească contractul, Spitalul din Caransebeş a tratat un număr de 3.819 bolnavi. În plus, 87 la sută din cazurile internate au fost urgenţe, cărora, prin lege, spitalul este obligat să le acorde atenţie. În acest caz fără precedent, unitatea medicală din municipiul Caransebeş a rămas cu datorii mari către furnizori, banii primiţi fiind folosiţi pentru achitarea, cu prioritate, a salariilor angajaţilor. Nu ştim cum vom putea recupera 3,3 milioane de lei pentru că nu există temei legal“.

Marţi, 11 ianuarie, directorul CJAS, Mariana Caliga, susţinea că „au fost plătite datoriile către toate spitalele din judeţ, iar către spitalul din Caransebeş nu există nici o datorie“. „Da, într-adevăr au fost plătite dar ar trebui să ni se achite şi cele 3,3 milioane de lei pentru că noi am îngrijit asiguraţii Casei“, ne-a spus directorul economic al spitalului, Dinu Mărăscu. Miercuri, conducerea unităţii spitaliceşti trebuie să prezinte primarului Caransebeşului, la solicitarea acestuia, un plan de măsuri pentru recuperarea datoriilor de 3,3 milioane de lei, nefiind exclusă calea instanţelor.

Noi prevederi
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, începând din acest an, autorităţile locale vor avea un mare avantaj în gestionarea unităţilor sanitare pe care le-au preluat deoarece au fost luate măsuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel încât mai multe fonduri să rămână în teritoriu. În acest sens, un procent de 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice colectate la Fondul Naţional Unic de Sănătate într-un judeţ va reveni acelui judeţ.

Mai mult, începând din această lună, casele de asigurări de sănătate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depăşesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. În acest fel, bugetele unităţilor sanitare vor putea fi echilibrate şi cheltuite mai eficient.

Nina Curiţa