Opt comunităţi locale şi 7.400 de persoane sunt publicul-ţintă inclus în proiectul „Elaborarea strategiilor de conservare, a planurilor de monitorizare şi acţiunilor de comunicare pentru Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului (PNSCC)“.
Proiectul este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu“ 2007-2013, Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, domeniul major de intervenţie – Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000.
Obiectivele specifice primare ale proiectului sunt: creşterea numărului de specii şi habitate de interes comunitar, obţinerea unui sistem de supraveghere eficient al ariei protejate, impact pozitiv prin creşterea cu 20% a numărului persoanelor informate şi conştientizate din PNSCC, până la sfârşitul proiectului. Proiectul constituie prima fază din activităţile PNSCC care conduc, în final, la asigurarea stării favorabile de conservare. Prima fază este independentă tehnic şi financiar de următoarea, care va consta în realizarea de infrastructuri şi aplicarea planurilor elaborate în faza 1.
Parcul se întinde pe o suprafaţă de 36.160 ha şi cuprinde arii de interes naţional şi european. În sit au fost identificate 23 de habitate din care şase prioritare. La acestea se mai adaugă şi alte habitate care nu fac obiectul reţelei Natura 2000. Flora conţine 1.277 de specii, din care doar o singură specie de interes comunitar este prezentă în sit (zona calcaroasă) iar alte 83 specii se regăsesc pe lista roşie naţională.
Fauna este reprezentată de 672 specii, din care peste 80 sunt protejate de convenţii internaţionale şi directive europene. Din flora şi fauna protejată, 37 de specii au diferite grade de exploatare prin colectare, vânătoare şi pescuit (trei specii de interes comunitar – urs, râs şi lup).