Caraş-Severin, Romania

Pentru un an de învăţământ al unui student la medicină, statul român cheltuie 7.100 de lei. Pentru unul de rezidenţiat, cheltuielile devin duble – aproape 15.000 de lei.

Aceste sume reprezintă cheltuielile pe cursuri, materiale didactice, salariile profesorilor, etc. Însă, această investiţie (teoretic una benefică având în vedere rolul pe care îl va avea viitorul medic), se dovedeşte a fi inutilă.

Cel puţin pentru români. Iar acest lucru pentru că medicii noştri aleg, în număr tot mai mare, să plece peste hotare. Potrivit datelor Colegiului Medicilor, în 2007 au plecat 1.500 de medici, în 2008, 2.100, iar în 2009, 1.800. Şi nu doar medicii pleacă, ci şi alţi angajaţi ai sistemului sanitar. Din cei 41.000 câţi erau anul trecut, 5.000 au plecat.

Anul acesta se aşteaptă un nou exod masiv, estimându-se plecarea a altor 2.400 de medici români. Motivul plecării lor este simplu – banii. Un rezident poate câştiga, în străinătate, un salariu minim de 1.200 de euro, asta în cazul în care este începător; salariul său, în unele ţări, poate depăşi uşor suma de 10.000 de euro.

Un asemenea caz este cel al lui Meri T., o doctoriţă cu rădăcini la Dalboşeţ, a studiat la Timişoara, apoi  a plecat în Franţa. Acolo profesează în mediul rural, eterna spaimă a oricărui medic român. Numai că mediul rural francez îi recompensează munca cu 6.000 de euro pe lună… Ne spunea zâmbind: „deşi am de toate în România, nu vreau ca cei doi copii ai mei să crească aici“. Trist…

Nina Curiţa