2010 se anunţă, de la bun început, un an cel puţin la fel de dificil – îngheţări de salarii, alţi şomeri, alte societăţi ce vor dispărea. La sfârşitul anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, afirma că „trebuie să ne gândim la angajaţi. În momente de criză, locurile de muncă trebuie să fie păstrate pe cât posibil“.
Marţi, când l-am întrebat care sunt priorităţile pentru 2010, şeful judeţului ne-a spus acelaşi lucru. Pe lângă asta a mai declarat: „A doua prioritate a mea este Reşiţa Alpină. Am crezut în acest proiect şi îl voi realiza aşa cum am promis. Tot pentru 2010 mi-am propus să finalizez asfaltarea pe principalele artere de circulaţie judeţeană şi naţională, să lucrăm cât mai mult la centura Caransebeşului“.
Nici edilii municipiilor din judeţ nu se lasă mai prejos. Pentru primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, atragerea de investitori serioşi, în special pe Valea Ţerovei, este o prioritate. „Vreau să ducem la bun sfârşit lucrările ISPA, cu anumite remedieri pe alocuri, să continuăm lucrările începute la locuinţe şi cele pentru modernizarea parcurilor, să demarăm lucrările pentru modernizarea grădinii zoologice. Modernizarea operatorului de transport şi de salubritate este o altă prioritate a anului 2010“, ne-a spus acesta.
Deşi are cei mai mulţi investitori din judeţ, primarul Caransebeşului, Marcel Vela, face din atragerea acestora şi din acordarea de facilităţi o prioritate şi pentru 2010: „Îmi doresc ca anul acesta să finalizăm catedrala, locuinţele ANL şi cele pentru chiriaşii evacuaţi. Continuarea amenajărilor pentru parcări, iluminarea ornamentală a clădirilor monumente istorice şi reabilitarea centrului civic sunt alte lucruri pe care le vreau realizate în acest an“.
Vrea bani de la Udrea
Şi pentru că de la Moldova Nouă se aude doar când se vorbeşte de vreme, l-am întrebat pe primarul Ion Chisăliţă ce va face în acest an: „Prioritatea mea numărul unu este ca toate studiile de fezabilitate să primească finanţare. Aş putea începe cu finalizarea stadionului Minerul Moldova Nouă, un proiect în valoare de 7,5 miliarde de lei vechi. Aşteptăm finanţare de la Guvern şi pentru Casa de Cultură, un alt proiect în valoare de un milion de euro, aflat în faza de evaluare. Avem depusă şi o cerere de finanţare (6 milioane de euro) pentru reabilitarea totală a Grupului Şcolar Moldova Nouă, unitatea de învăţământ din judeţ cu cel mai mare număr de elevi. Oraşul de pe Clisură mai aşteaptă 100 de miliarde de lei vechi de la ministerul condus de Elena Udrea, pentru reabilitarea termică a 749 de apartamente“.
Acum am dat o şansă gândurilor şi intenţiilor. Sperăm, domnilor, ca la finele acestui an să scriem despre idei concretizate în fapte.
Nina Curiţa
[email protected]