Caraş-Severin, Romania

Românii au trecut demult prin febra încrederii oarbe pe care o aveau pentru cuvinte de genul „naţional“, „internaţional“, „creştin“ sau „european“, care, inserate în numele unor instituţii financiar-bancare, au răsturnat recordurile de credibilitate, pentru a se dovedi ulterior nişte găuri negre falimentare, ascunzând în spate afaceri care încă rămân nedesluşite omului simplu, căruia i-au tocat banii. Ei bine, chiar dacă românii au trecut prin febră, unii dintre reşiţeni abia acum îi simt gradele…

Chiar dacă România este una dintre ţările soarelui răsare pentru Europa, iar Reşiţa se află în Sud-Vestul ţării, iată că şi municipiul de pe Bârzava trebuia să aibă o instituţie… „de Vest“. Şi nu oricare, ci una culturală. Chiar dacă toată lumea ştie deja că Teatrul „George Augustin Petculescu“ din Reşiţa a devenit, încă din ultimele zile ale anului trecut, Teatrul de Vest, nu toată lumea ştie cum şi de ce s-a făcut această schimbare.

Primarul Mihai Stepanescu spunea, în ultima şedinţă a consiliului local, că schimbarea, cerută de conducerea teatrului, ar fi necesară pentru că altfel instituţia culturală nu ar putea accesa bani europeni printr-un proiect, întrucât vechiul nume ar fi destul de greu de pronunţat pentru străini. Ulterior şedinţei, edilul ne-a explicat că, personal nu crede că teatrul n-ar fi primit banii şi că nu prea este de acord cu schimbarea numelui, deşi a iniţiat proiectul care o viza potrivit procedurilor, la solicitarea consiliului judeţean.

Totuşi, altceva este bizar când vorbim despre rebotezarea teatrului reşiţean. O frază din expunerea de motive – „Numele de George Augustin Petculescu, purtat câţiva ani de teatrul reşiţean, nu mai este reprezentativ, având o rezonanţă minoră şi în acelaşi timp anacronică“ – a generat discuţii în consiliul judeţean, pentru că s-a considerat nefiresc ca personalităţile să fie călcate în picioare. Motiv pentru care, aleşii judeţului au decis s-o scoată din expunerea de motive. Numai că, din câte se pare, deciziile forului sunt obligatorii doar pentru muritorul de rând, nu şi pentru propriii angajaţi, pentru că documentul a ajuns neschimbat pe masa consilierilor locali, care i-au dat avizul necesar, proiectul fiind al XIII-lea discutat de consilieri în cadrul şedinţei.

Şi chiar dacă Vestul a renunţat la scenă în favoarea platourilor de filmare, să sperăm că activitatea teatrului reşiţean – care, spre finele anului trecut, a împlinit 60 de ani de existenţă – va fi una încununată de succes.

Antoniu Mocanu
[email protected]