Caraş-Severin, Romania

Aşa cum îi ştim, cu morala anilor în care dacă nu erai la prima oră la coadă nu obţineai ceea ce-ţi doreai, pensionarii din Caraş-Severin s-au prezentat încă de dimineaţă la sediul Casei Judeţene de Pensii.

Oamenii erau însă întâmpinaţi de patru gardieni, fiecare având în braţe câte un teanc de cereri tipizate pentru obţinerea biletelor de tratament. De cum au păşit în curtea instituţiei, pensionarii erau întrebaţi ce doresc iar dacă scopul lor era acela de a obţine o cerere, o primeau de îndată… de la gardieni. Acei gardieni care anul trecut foloseau un fluier pentru a-i coordona pe pensionarii veniţi să-şi depună cererile.

„Lucrurile au decurs bine pentru că oamenii au înţeles mesajul. Cei care au venit prea devreme au primit cererile de la gardieni ca să nu aştepte până vin salariaţii de la ghişeu, la 8.30“, a spus Manuela Maliţa, directorul coordonator adjunct al Casei de Pensii, cea care se ocupă direct de gestionarea acestei probleme. Instruiţi bine, gardienii au făcut oarecum treaba funcţionarilor şi le-au explicat petenţilor că nu are rost să mai meargă până la ghişeu dacă vor să plece la tratament peste o perioadă de timp mai lungă de 40 de zile, adică în lunile aprilie, mai sau după jumătatea anului.

Ce-i drept, a fost evitată aglomeraţia cu care eram cu toţii obişnuiţi însă poate fi doar praf în ochi. De ce spuneam asta? Pentru că în ultimii ani numărul de bilete de tratament alocate judeţului nostru s-a înjumătăţit. De exemplu, în anul 2006, judeţului Caraş-Severin i-au fost repartizate 5.398 de bilete de tratament, plus suplimentările făcute la solicitarea CJPCaraşSeverin.

După doar doi ani, în 2008 Caraş-Severinul primeşte doar 2.753 de bilete, asta deşi numărul pensionarilor era mai mare. În 2009, numărul de locuri repartizate pentru judeţul nostru a scăzut şi mai mult, ajungându-se la 2.362. Probabil că în 2010, fiind un nou an de criză, cel puţin la nivelul bugetului de stat, numărul biletelor va fi şi mai mic, iar speranţele pensionarilor pot fi încă odată spulberate fără să îi pese cuiva cu adevărat. Anul acesta noutăţile privind biletele de tratament sunt multe, dar cele mai importante au în vedere modificarea criteriilor de acordare, criterii atât de contestate şi uşor de ocolit, şi felul în care pensionarii aleg să fie înştiinţaţi că vor primi un bilet, prin SMS, fax, e-mail…

Întrebată de Jurnal CS cum apreciază noile criterii, dânsa gestionând de mulţi ani acest domeniu, Manuela Maliţa a spus: „Mie mi se par destul de corecte. Cât despre felul în care oamenii vor afla rezultatul se va lua o decizie ulterior. Avem telefoane mobile şi îi putem înştiinţa şi prin SMS dacă e nevoie“. Să fie semnal…