Munca la negru a fost şi este un fenomen greu de depistat şi cu atât mai dificil de stopat. De cele mai multe ori inspectorii de muncă găsesc, în controalele lor o serie de persoane ce nu au întocmită carnete de muncă, pentru ca apoi, în doar câteva zile angajatorii să se prezinte cu toate actele în regulă.
De asemenea, există şi mai multe cazuri în care angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă depistează astfel de cazuri în care angajatorul nu mai are nici o scăpare.
Un astfel de fenomen, precum e munca la negru ar trebui să ia amploare mai ales pe timp de criză, moment în care angajatorii sunt tentaţi să angajeze persoane fără carnete de muncă. Şi iată că, deşi ne aflăm în plină recesiune, cel puţin la nivelul judeţului Caraş-Severin fenomenul nu a luat amploare
Ba dimpotrivă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut au fost depistate şi mai puţine cazuri. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş-Severin, în primele opt luni ale anului 2009 au fost depistate 75 de persoane fără contract de muncă, valoarea sancţiunilor fiind de 114.000 de lei, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost găsite 133 de persoane.
Doina Rolea
[email protected]