Caraş-Severin, Romania

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin şi cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţul Caraş-Severin, derulează în perioada martie 2009-ianuarie 2010 proiectul „Cine vindecă rănile lăsate de minerit în zona parcurilor naturale din sudul Banatului?“, printr-un fond nerambursabil oferit de Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European (SEE) – Fondul pentru Organizaţii Neguvernamentale.
Principalul rezultat aşteptat îl constituie Planul local de îmbunătăţire a managementului deşeurilor miniere (PLAIMDM) de pe amplasamentele iazurilor de decantare a apelor de mină de la Moldova Nouă şi Sasca Montană.

În acest context sâmbătă 19 septembrie a.c., voluntarii din cadrul centrului de voluntariat GEC Nera au realizat o campanie de informare a populaţiei în legătură cu responsabilităţile pe care le au autorităţile publice şi Ministerul Economiei, în calitate de patron al acestei societăţi, cu privire la stoparea sursei de poluare care este iazul de decantarea a apelor de mină Tăşani – Boşneag şi la reconstrucţia ecologică a zonei.

Astfel, cetăţenii au aflat că un prim termen stabilit prin HG pentru ecologizarea zonei este anul 2012, urmând ca sumele să fie alocate de la Bugetul de Stat. „Şi CL Moldova Nouă trebuie să ia în considerare posibilitatea transferului incintei iazului în patrimoniul local pentru a putea accesa fondurile Uniunii Europene, oferite prin POR, în vederea completării sumelor destinate ecologizării acetei zone“, se arată într-un comunicat semnat GEC Nera.

Voluntarii au realizat şi o monitorizare alternativă a mediului în zona iazului precum şi igienizarea malului stâng, la km 0 al Dunării

Anca Preda
[email protected]