Nu de puţine ori ne întrebăm de ce persoanele care îşi doresc copii nu îi pot avea, iar cei ce nu îşi doresc îi abandonează? Întrebări care cu siguranţă nu îşi vor găsi un răspuns exact. Asta pentru că încă există mii de părinţi care îşi abandonează copiii care ajung apoi în casele unor persoane plătite pentru a fi „părinţi“ şi alţii care se luptă cu tărie să aducă pe lume un copil.
Cei plătiţi să aibă grijă de copiii abandonaţi de alţii sunt asistenţii maternali care, în anumite situaţii, îi iubesc pe copii mai multe decât părinţii biologici. O familie care dispune de timp şi bani poate lua în plasament un copil orfan.
Sistemul de asistenţă maternală lucrează cu profesionişti angajaţi şi plătiţi pentru acest lucru, însă se încearcă şi plasamentul familial care se adresează rudelor copilului sau cercului de apropiaţi. „În momentul de faţă, prin Agenţia de Prestaţii Sociale Caraş-Severin se plătesc 1.206 alocaţii de plasament“, ne-a spus Anca Ţeperdel, directorul instituţiei. Dintre cei 1.206 copii „daţi“ în plasament, 48 sunt la diferite fundaţii de profil, în schimb ce restul sunt la familii.
Anca Preda
[email protected]