Caraş-Severin, Romania

Odată cu trecerea timpului, omul îşi doreşte să avanseze. Îşi doreşte un trai decent… apă, canalizare, lucruri fireşti de altfel. Aşa s-a întâmplat şi la Ocna de Fier, unde administraţia locală a reuşit, printr-un proiect PHARE, să asigure alimentarea cu apă pentru 60% dintre cetăţeni. Proiectat şi aprobat în mandatul anterior, sistemul de alimentare este acum vehement contestat de viceprimarul comunei, Petru Panescu şi de Constantin Tarbuzan, consilier local.

“Cred că pe această conductă va curge doar aer. Este un proiect nereuşit, pentru că nu sunt prevăzute surse de curent la staţia de pompare“, spunea viceprimarul comunei. Pe de altă parte, Constantin Tarbuzan se arăta indignat pentru că proiectul nu a fost gândit de aşa manieră încât să nu se mai spargă drumul atunci cât oamenii vor dori să se racordeze.

„Racordurile se vor face ulterior şi nu va fi nevoie să spargem nimic, pentru că nu se va asfalta până când cei care vor apă nu o vor avea în casă. Cât despre sursa de curent, pot să spun că vom face un proiect de hotărâre pentru a aproba banii necesari acestei lucrări“, spunea Mircea Ciobîcă, primarul comunei.

Jurnal CS s-a întâlnit marţi cu cetăţenii şi autorităţile locale din Ocna de Fier. O comună mică care nu are decât 800 de locuitori şi poveşti care merită să fie cunoscute. Cine nu l-a vizitat sau măcar să fi auzit de Constantin Gruescu şi de Casa Binelui?

Faima acestui om a depăşit graniţele judeţului şi ale ţării. Tot aici găseşti minerii de altădată care, de zeci de ani, reprezintă puterea financiară, forţa spirituală a comunei şi mâna de fier a localităţii. După ani de muncă în subteran, bătrânii satului au predat ştafeta celor mai tineri pentru a le conduce destinele. Totuşi, chiar dacă aleşii nu se înţeleg foarte bine din cauza coloraturii politice, după cum afirma viceprimarul comunei, Petru Panescu, oamenii sunt mulţumiţi şi spun că 90% dintre promisiunile făcute prind contur.

În momentul de faţă există discuţii şi chiar dispute între primar, viceprimar şi consilierii locali cu privire la proiectul de alimentare cu apă. Însă, Jurnal CS a stat de vorbă cu oamenii din comună despre acest aspect pentru că părerea lor este cea care contează cu adevărat. Cetăţenii comunei par să fie mulţumiţi!

„Aici m-am născut şi aici am rămas de 57 de ani. Mă bucur că am apucat vremurile în care putem avea apă în casă aşa cum ne-am dorit de mult timp“, spunea Doru Munteanu. „Uşa este mereu deschisă la primărie şi mă bucur că vom putea avea apă în case, ne-ar ajuta foarte mult“, spunea Vintilă Serghian.

De aceeaşi părere este şi Alexandru Constandache care spune că ar mai fi multe de făcut, însă deocamdată se declară mulţumiţi. Şi astfel, viaţa la Ocna de Fier pare liniştită, linişte tulburată uneori de orgolii care nu-şi au rostul.

Anca Preda
[email protected]