Conform Legii 51/2006, toate administraţiile publice locale sunt obligate să înfiinţeze, să organizeze şi să gestioneze serviciile de utilităţi publice. Serviciile comunitare de utilităţi publice sunt de fapt totalitatea activităţilor de utilitate şi interes public general, desfăşurate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor sau judeţelor sub conducerea, coordonarea şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, în scopul satisfacerii cerinţelor comunităţilor locale.
Legea a intrat în vigoare în luna martie a anului 2007 şi a trebuit pusă în aplicare până anul acesta.
Din acest motiv, în ultimele şedinţe ale Consiliului Local Reşiţa au fost aprobate proiecte de hotărâre privind înfiinţarea mai multor servicii. În cadrul ultimei şedinţe ordinare, de exemplu, au fost înfiinţate serviciile de salubrizare a municipiului Reşiţa, cel de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi, nu în ultimul rând Serviciul de Iluminat Public din municipiul Reşiţa.
„În cazul serviciilor de salubrizare şi cel de alimentare cu energie termică, activitatea este deja concesionată către Prescom, respectiv CET Energoterm, iar conform legii aceştia îşi vor continua activitatea până la data expirării contractului. La capitolul iluminat public însă alături de înfiinţarea acestui serviciu a mai fost şi regulamentul, precum şi caietul de sarcini“, a declarat Simion Purec, directorul Direcţiei pentru Probleme de Gospodărire Comunală şi Mediu din cadrul Primăriei Reşiţa.
Urmează ca pe viitor, să se stabilească şi modul de gestionare a acestui serviciu. „Va rămâne de văzut dacă vom concesiona această activitate către o firmă licenţiată sau dacă vom crea un alt serviciu public în cadrul primăriei“, a mai spus Purec.
Şi totuşi, dacă marea majoritate a acestor servicii de utilitate publică au existat şi înainte, dar sub o altă formă, la ce a fost necesară înfiinţarea lor? Răspunsul ni l-a dat tot directorul Purec: „În acest mod legislaţia românească a fost armonizată cu cea europeană“.
Doina Rolea