Caraş-Severin, Romania

Comuna a găzduit duminică, 27 septembrie, ediţia cu numărul XX a Târgului Mare de Toamnă. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Local Răcăşdia, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Caraş-Severin şi Direcţia Judeţeană pentru Dezvoltare Rurală.

Şi la ediţia din acest an, pe lângă faptul că au putut să-şi vândă direct produsele, micii producători agricoli de pe Valea Caraşului au putut achiziţiona utilajele agricole, îngrăşămintele şi pesticidele necesare, de la firmele profilate pe comercializarea acestora. De la o astfel de adunare nu au lipsit nici oficialităţile judeţene şi cele de la „centru“.

Încă de la primele ore ale dimineţii şi-a făcut simţită prezenţa prof. dr. Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de Agricultură din cadrul Parlamentului României, însoţit de deputatul Valentin Rusu şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni.

Cu munca unii, cu banii alţii
În timp ce clasa politică este de părere că, pe baza unor reforme bine gândite şi prin accesarea fondurilor structurale agricultura românescă mai poate fi relansată, micii producătorii sunt sceptici în această privinţă. „Vai şi-amar de munca noastră! Am un hambar plin cu cereale de anul trecut, plus ceea ce am recoltat în această vară, şi nu am cui să le vând. Am muncit singur pământul, doar eu şi iapa mea. Am avut şi vaci cu lapte, dar le-am vândut, pentru că nu m-am ales cu nimic de pe urma lor. Cei care mai vin şi cumpără cereale de la noi sunt timişorenii. Dar noi le dăm măsura de grâu (echivalentul a 15 kg- N.R.) cu 5 lei şi cea de porumb cu 8 lei, pe când ei le vând în pieţe la preţ dublu. Păi nu e bătaie de joc?“, ne-a spus Ionel Iucu, un pensionar de 77 de ani din Vrăniuţ.

Nemulţumit de felul în care îi este răsplătită munca este şi Petru Balică, din Răcăşdia. Bărbatul a venit la târg cu gândul de a vinde câteva kilograme de cereale, recoltate în acest an. „Motorina pentru arătură e scumpă, îngrăşămintele la fel, iar noi nu ne alegem cu mare lucru. Am ajuns să ne bucurăm ca nişte copii când reuşim să vindem câte ceva. Păcat că s-au desfiinţat centrele pentru colectarea cerealelor, aşa cum era pe vremea lui «nea Nicu». Aveam şi noi atunci posibilităţi să ne vindem marfa“, spune pensionarul.

Preţul laptelui creşte de patru ori
Gheorghe Diaconu se mândreşte cu mica sa exploataţie. Are şase vaci, de la care ia între 80 şi 90 de litri de lapte pe zi. Este mulţumit de animalele lui, care, şi la ediţia de anul trecut, şi acum, au fost remarcate şi premiate de juriu. Cu toate acestea, bărbatul are o nemulţumire: „Eu şi soţia mea lucrăm la foc continuu, de dimineaţa până seara. Nu ştim de zile libere sau de sărbători. Vindem produsele în piaţa de la Oraviţa, laptele cu 1-1,5 lei/l, iar brânza cu 8-10 lei/kg. Practic, la preţuri de nimic, iar laptele ajunge pe rafturile magazinelor la preţul de 4 lei. Păi asta-i treabă?“ În aceeaşi situaţie este şi familia Negrea, venită la târg să vândă o viţea. „Vindem produsele lactate după cum merge piaţa, între 1-2 lei laptele, iar brânza cu 10 lei. Uneori nu se vinde, iar atunci mai lăsăm la preţ. Ce să-i faci, decât să dăm laptele la porci…“

Crescătorii de animale, recompensaţi
Şi în acest an, la iniţiativa edilului comunei Răcăşdia, Mirco Lechici, crescătorii de animale au fost premiaţi şi recompensaţi pentru meritele deosebite în creşterea exemplarelor expuse ieri la Târgul Mare de Toamnă. „A fost o ediţie reuşită, dar eu sunt un perfecţionist şi îmi doresc ca, de la an la an, Târgul de la Răcăşdia să crească, să devină tot mai cunoscut şi să atragă cât mai mulţi producători şi vizitatori“, ne-a declarat primarul Lechici.

Roxana Nafiru
[email protected]