Caraş-Severin, Romania

Piaţa forţei de muncă înregistrează o continuă decădere, lucru resimţit şi la târgul de job-uri de ieri, pentru tinerii absolvenţi ai promoţiei 2009. Numărul destul de redus de firme participante – 37, faţă de 61 anul trecut – a atras un număr şi mai mic de participanţi – 396. Iar oferta a fost la fel de dezamăgitoare: 331, faţă de 552 în 2008. Extrem de puţine, dacă ne amintim bursele organizate la fosta cantină a CSR-ului, unde angajatorii abia îşi găseau un loc, iar ofertele lor erau luate cu asalt de o mare de şomeri care nu încăpeau în sală.

„Situaţia este obişnuită pentru perioada de criză, spune Dumitru Miu, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin. Mă aşteptam totuşi să nu avem rezultate atât de bune, numărul posturilor disponibile fiind totuşi o realizare. Paradoxal, ar fi trebuit să fie foarte mulţi oameni, mai ales că agenţii economici care fac angajări sunt tot mai puţini iar numărul şomerilor aproape s-a dublat în doar nouă luni“. Cam de aceeaşi părere sunt şi angajatorii.

Potrivit reprezentanţilor agenţilor economici, interesul pentru muncă al şomerilor se situează la cote aflate sub nivelul mării. Simona Ţiţirig, reprezentantul unuia dintre ei, participant la aproape toate târgurile de job-uri de până acum, este de părere că, la capitolul interes faţă de muncă „stăm mult mai rău decât în anii trecuţi. Groaznic de rău! Oamenii nu sunt interesaţi de lucru“. Pe de altă parte, tinerii nu prea ştiu ce au de făcut: „Atunci când vrei să te angajezi trebuie să şti să-ţi prezinţi marfa“, consideră Andreea Muşat, reprezentantul altei societăţi reşiţene.

Nici tinerii nu s-au declarat mulţumiţi. Au păşit pragul târgului cu noi speranţe şi au plecat, în mare dezamăgiţi. Visau angajarea şi au văzut cam aceleaşi posturi pe care le văd de când e lumea. E drept că nu mai sunt deja eternele locuri de confecţionere sau de muncitori necalificaţi în construcţii, pe primul loc în topul ofertelor situându-se cele de confecţioner cablaje auto, cele de agent de asigurări şi cele de consilier financiar. Unii dintre tinerii s-au plâns de faptul că, deşi posturile sunt pentru tineri absolvenţi, unii agenţi economici le-au pretins experienţă pe care nici n-au cum s-o dobândească, de vreme ce piaţa muncii nu le oferă şansa s-o acumuleze.

În pofida nemulţumirilor, şomerii care au venit la târg, în majoritate tineri, şi-au mai depus unu-două CV-uri… Doar, doar s-o îndura cineva şi de ei. Dintre ei, doar cinci tineri au fost angajaţi pe loc, alţi 221 fiind programaţi pentru interviuri.

Antoniu Mocanu
[email protected]