Criza a făcut ca numărul şi aşa mic al cărăşenilor care lucrează să intre la apă, mediul rural fiind cel mai lovit din acest punct de vedere. La sate, numărul celor care îşi găsesc o angajare este aproape de nivelul mării, oamenii trăind, în general, din agricultură, pe care o practică exact ca acum câteva secole, iar viaţa lor depinde încă de starea vremii…
Şi totuşi, chiar dacă judeţul a încheiat anul trecut cu o rată oficială a şomajului de 10,5 procente (fiind una peste media pe ţară), a fost nevoie ca un organism al Comisiei Europene – Eurostat – să ne trezească la realitate.
Cifrele studiului, întocmit pe anul 2008, când încă nu ne-a cuprins criza, sunt îngrijorătoare. Ţara noastră se află pe a doua poziţie în topul ratei sărăciei, 50% dintre cetăţenii ei fiind afectaţi de acest flagel. Ne devansează doar Bulgaria, la o diferenţă de un punct procentual. Şi asta nu e tot! Celor 50% li se adaugă alţi 23%, care, în prag de criză, erau expuşi riscului de a sărăci. Se mai poate vorbi atunci de vreo clasă de mijloc, când nu avem decât extreme?
România bate şi aici recordul, cei mai mulţi dintre cei aflaţi în prag de sărăcie fiind tineri până în 17 ani (33%), 26% fiind persoane peste 65 de ani. Deşi pare incredibil, în rândul celor aflaţi în prag de sărăcie se numără şi angajaţi (17%). Studiul mai arată că, în ţara în care apartamentele se vând pe miliarde – în lei vechi – în vreme ce oamenii abia-şi duc zilele din câteva milioane, 76% dintre români nu-şi permit să plece de acasă, măcar o dată pe an, în vacanţă, în vreme ce un sfert dintre noi îndură gerul iernii pentru că, pentru ei, şi focul din sobă a devenit un lux.
Câţi dintre noi nu-şi permit, măcar o dată la două zile, măcar o masă cu carne, pui, peşte sau echivalent vegetarian? 19 %. În vreme ce pentru 49 la sută dintre noi – cu toate reeditările programului „Rabla“ – maşina personală rămâne un vis intangibil.
Şi totuşi, tot în vreme de criză, se poate trăi şi mai bine decât la noi. În Norvegia, de exemplu, doar 1% din populaţie nu-şi poate permite focul din sobă, în vreme ce doar 9% dintre cehi sunt expuşi riscului de a sărăci. Iar exemplele ar putea continua.
Nu ne rămâne decât să mai visăm la ceea ce prevede cel mai încălcat şi terfelit act normativ din ţară, Constituţia României, al cărei articol 43 prevede: „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asistenţă socială prevăzute de lege“.
Antoniu Mocanu