Caraş-Severin, Romania

Descentralizarea sistemului sanitar, un subiect despre care s-a tot vorbit în ultima vreme şi care tinde să devină realitate în acest an. După cum spunea chiar ministrul Sănătăţii, numirea, revocarea şi sancţionarea directorilor de spitale vor fi repartizate în acest an în sfera de competenţă a autorităţilor locale, pentru a creşte eficienţa unităţilor sanitare. Excepţie vor face institutele de cercetare, spitalele cu un anumit profil medical şi cele cu acoperire regională.

Cum în Caraş-Severin nu există asemenea cazuri speciale, spitalele se vor afla la mâna primarilor, iar asta va încurca şi mai mult socotelile edililor, toate spitalele având la ora actuală datorii destul de mari la furnizori. Ministrul Sănătăţii a mai declarat că în acest an va promova două proiecte importante: descentralizarea sistemului şi clasificarea spitalelor în cel mult trei–patru categorii.

De exemplu, doctorul Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean Reşiţa priveşte cu ochi buni descentralizarea, însă cu o condiţie: „să fie bine gândită şi rezolvată problema transferului de fonduri, ca să existe o continuitate a actului medical“.

Spitalul Judeţean Reşiţa a încheiat anul 2009 în condiţii destul de bune, având în vedere situaţia generală a sistemului sanitar. „Datoria a scăzut la opt milioane de lei, iar în luna decembrie s-au plătit atât facturi către furnizori cât şi salariile personalului sanitar şi prima de stabilitate. Oamenii şi-au primit şi tichetele de masă restante, vorbim aici de lunile iulie, august, septembrie şi noiembrie“, a mai spus Dumitru Secăşan.

Anca Preda
[email protected]