Exact aşa cum am promis, Jurnal CS vă ţine la curent cu tot ce este nou în sistemul de acordare a biletelor de tratament. Pentru că în anii anteriori criteriile erau prea „permisive“, CNPAS a decis revizuirea acestora şi eliminarea criteriului „primul venit, primul servit“. Din acest an s-a modificat şi cererea tip pe care trebuie să o completaţi, iar Jurnal CS vă oferă acest tipizat împreună cu ziarul, marţi la Reşiţa şi miercuri la Caransebeş sau accesând www.caon.ro.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului; asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.
Biletele de tratament balnear se pot acorda numai în limita numărului locurilor finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea anuală. Din totalul biletelor repartizate pentru fiecare lună în Caraş-Severin, 3% rămân la dispoziţia conducerii CJP, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite etc., care necesită tratament balnear în regim de urgenţă.
Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se împarte pe serii şi staţiuni, proporţional cu numărul total al biletelor repartizate pentru fiecare serie, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera doar unul. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii conduce la pierderea dreptului pentru un alt astfel de bilet în cursul anului calendaristic respectiv. Există trei criterii specifice de acordare a acestora cu suportarea unei contribuţii individuale: dacă a beneficiat de ele în ultimii doi ani, categoria de pensie a beneficiarului şi cuantumul pensiei.
Astfel, dacă nu a primit bilet în ultimii doi ani, pensionarul primeşte 10 puncte. Dacă a beneficiat de el în extrasezon, primeşte cinci puncte, trei dacă l-a primit în sezon, două pentru două bilete în extrasezon, un punct pentru un bilet în sezon şi unul în extrasezon, şi nici un punct pentru două bilete în sezon.
Legat de cel de-al doilea criteriu, nivelele de punctaj sunt următoarele: opt puncte (pentru pensie de invaliditate), şase (pensie de limită de vârstă cu stagiu complet), trei (pensie de urmaş), două (pensie anticipată) şi unul (pensie anticipată parţială). În cazul unei pensii de limită de vârstă cu stagiu incomplet nu se acordă nici un punct.
Cât despre cuantumul pensiei, una sub 400 de lei aduce şase puncte. Cele între 401 şi 800 de lei aduc cinci, trei pentru pensiile între 801 şi 1.100 de lei, două pentru cele între 1.101 şi 1.400 de lei. Pensiile cuprinse între 1.401 lei şi valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului dau aduc un punct, iar cele ce depăşesc suma salariului mediu brut nu aduc nici unul.
În ediţiile următoare, veţi putea afla şi criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear cu titlu gratuit pentru beneficiarii de drepturi ce se cuvin persoanelor cu handicap în baza Legii nr. 448/2006, cele pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale şi cele pentru asiguraţi, cu suportarea unei contribuţii individuale.
Anca Preda
[email protected]