Cel mai grav pentru populaţie era lipsa produselor de larg consum. Multe întreprinderi lucrau cu „pierderi planificate“. Lipsa eficienţei economice era cauzată de lipsa concurenţei şi de slaba stimulare a performanţelor individuale.
În Decembrie 1989, românii priveau cu jind la bunăstarea din Occident. Bunăstare bazată pe economii eficiente. Cei plecaţi „dincolo“ erau mulţumiţi de salarii, chiar dacă munceau mai mult şi mai eficient.
După 20 de ani avem economie de piaţă, capitalism în România? Sunt câteva trăsături fundamentale ale economiei de piaţă.
Proprietatea privată este dominantă azi şi în România. Totuşi, deşi au trecut două decenii, încă nu sunt clarificate toate situaţiile. Din păcate nu s-a finalizat retrocedarea terenurilor, clădirilor, mai sunt milioane de procese pe această temă. Şi din cauză că nu a fost o voinţă politică fermă la începutul anilor ’90. Alte ţări foste socialiste au rezolvat această problemă în 2-3 ani.
Libera iniţiativă este un drept câştigat. Dar încă rolul întreprinzătorului nu este recunoscut de întreaga societate. Succesul întreprinzătorului se bazează pe multă muncă, dar şi pe asumarea riscurilor. Iar în România încă este privit cu invidie acest succes.
Concurenţa este prezentă în toate domeniile. Dar încă sunt numeroase cazuri în care competiţia liberă este afectată de cazuri de corupţie, mai ales când este vorba de lucrări publice. Pe de altă parte, firmele româneşti au adversari puternici în marile firme multinaţionale.
Intrarea în UE a dat indivizilor libertatea de mişcare, românii având posibilitatea să se mişte în căutarea unor salarii şi condiţii mai bune de muncă. Pe piaţă avem acum de toate – şi carne, şi dulciuri, şi televizoare color, şi maşini. Criza de azi nu este o criză de lipsă de produse, ci o criză de lipsă de cumpărători.
După 20 de ani, avem totuşi o economie de piaţă, şi încet, încet, scad diferenţele faţă de Occident. Într-adevăr, unii dintre români au câştigat mai mult, alţii mai puţin. Dar tinerii au şanse mult mai mari decât acum 20 de ani.
ec. Horia Irimia
[email protected]