Mai bine de jumătate de milion de euro s-au înţepenit într-un proiect îngheţat de ceva ani. O asociere a Consiliului Local din Reşiţa cu firma slovacă Menert, asociere din care a rezultat „Grup Ecoterm“ şi care a înghiţit 600.000 de euro din bugetul local.
Deşi era prezentată ca o soluţie minune, care ar produce energie termică ieftină şi ecologic, folosind biomasă, slovacii ne-au adus două cazane, ne-au luat jumătatea de milion şi… cazane s-au făcut. Venirea actualului primar a însemnat primele proteste şi ridicarea unor semnale de alarmă cu privire la viabilitatea proiectului. Dar, se pare că a fost prea târziu, pentru că banii s-au dat. Au urmat apoi resentimente, răzgândiri, până ce Consiliul Local a decis vinderea părţilor deţinute la Grup Ecoterm către alţi terţi din Elveţia şi Austria, pentru a nu bloca atâţia bani în acest proiect.
„Este adevărat că a existat o asemenea hotărâre de Consiliu Local, numai că nu prea am avut cui vinde. Slovacii se pare că nu prea vor să cumpere şi partea noastră, elveţienii şi austriecii s-au răzgândit, aşa că aşteptăm. S-a găsit o altă firmă din Franţa care să cumpere acţiunile executivului reşiţean, dar aceştia vor ajunge în Reşiţa abia la primăvară, pentru a evalua investiţia“, ne-a spus Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Până atunci, deşi suntem în prag de iarnă şi avem nevoie de energie ieftină, mai ales pe criza asta financiară, proiectul este încă nefuncţional. În tot acest timp iniţiatorii şi promotorii acestuia, fie că sunt consilieri locali sau şefi ai unor firme, plătiţi tot din bani publici, se jenează să mai deschidă subiectul.
La rândul lor, cetăţenii Reşiţei, cei din buzunarul cărora s-au plătit banii pentru cele două cazane expuse în curtea CET, au de aşteptat după energie termică, ieftină şi ecologică. Şi, dacă sunt şi abonaţi la CET, mai stau şi în frig, asta pentru că, de sărbători, două microraioane din Govândari au rămas fără căldură datorită unei „defecţiuni“ la CET…
Cristian Franț