În suita celor 12 sărbători importante creştine se numără şi Boboteaza sau Botezul Domnului. Aceasta este ţinută în fiecare an, în ziua a şasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani.
Întrucât în acea zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului. Tradiţia populară păstrează unele obiceiuri ce se transmit din generaţie în generaţie.
Astfel, de Bobotează, în Banatul Montan, obligatoriu se mănâncă răcituri şi se bea vin negru. La sat, tinerele fete încă mai păstrează unele obiceiuri ce se practică numai la această sărbătoare. Anişoara Beţa din Goruia îşi aminteşte: „Mama mă lua de mână și mă ducea la apa Caraşului să văd ce fac tinerele fete. Apoi, am mers singură fiindcă eram domnişoară, iar acum îmi iau nepoatele și mergem noaptea la râu. Astfel, se spune că dacă merg la miezul nopţii la râu de unde iau apă neîncepută, fetele îşi pot vedea ursitul în apa din ulcior. Pentru asta mai au nevoie de trei lumânări şi o verighetă a unei femei măritate cu cununie şi care a născut un băiat“, mai spune Ana Beţa.
Când vine preotul cu Iordanul, cele mai isteţe pun pe pragul casei o curea peste care trece preotul şi, cu ajutorul unui fir de busuioc din buchetul acestuia, aşezat sub pernă, ele îşi visează ursitul.
Sorin Goruianu
[email protected]