Caraş-Severin, Romania

Proaspăt ajuns pe masa edililor din municipiu, studiul de trafic comandat de primărie ne relevă adevăratul calvar pe care îl au de îndurat şoferii. Acest studiu a fost realizat de către Institutul de Cercetări în Transport (INTERTRANS), după doi ani de cercetări asupra situaţiei de pe bulevardele, străzile şi aleile din oraş. Studiul a împărţit Reşiţa în 26 de zone de trafic şi şase puncte de penetrare pentru traficul de tranzit.

Acesta din urmă este reprezentat, în general, de maşini mari, care transportă diverse produse, şi care contribuie la rândul lor la crearea de probleme, întrucât „cea mai mare parte din traficul de tranzit utilizează reţeaua de străzi, trecând prin zona centrală“, după cum se arată în document. Potrivit studiului de trafic, oraşul „suportă“ 354 de vehicule la mia de locuitori; deci, aproape 30.000 de maşini circulă prin Reşiţa.

Cercetarea a mai identificat şi 21 de intersecţii aglomerate, unde se impun măsuri pentru descongestionarea traficului, prin înlăturarea situaţiilor conflictuale create de valorile mari de trafic, caracteristicile geometrice ale infrastructurii şi a ciclurilor de semaforizare.

Intersecţiile unde traficul este extrem de aglomerat sunt: Calea Caransebeşului cu Bd. Republicii, Bd. Republicii cu Str. Ţarcului, Calea Caransebeşului cu Str. Căminelor, Bd. Republicii cu Bd. Muncii (sensul giratoriu), Calea Caransebeşului cu Aleea Calea Caransebeşului, Str. Progresului cu Bd. Muncii, Str. Făgăraşului cu Str. Ţarcului, Str. Făgăraşului cu Calea Caransebeşului, Str. Domanului cu Bd. I.L. Caragiale, Str. Grădiştei cu Calea Timişorii, Bd. A.I. Cuza cu Calea Timişoarei, Calea Caransebeşului cu Calea Timişoarei, Bd. A.I. Cuza cu Str. Sportului şi Bd. A.I. Cuza cu Str. P. Maior, Bd. A.I. Cuza cu Str. N. Titulescu, Bd. Revoluţia din Decembrie cu Str. Parâng, Piaţa Traian Vuia, Str. Spitalului cu Bd. I.L. Caragiale, Str. Castanilor cu Oituzului şi Str. Văliugului cu Scoruşului.

Cristian Franţ