Deşi anul trecut a fost unul de criză, în care investitorii şi-au închis mai degrabă porţile decât să-şi lărgească orizontul afacerilor, şi nimeni n-a mai avut curajul să rişte vreun ban ori să se arunce în afaceri, în acest domeniu, surpriza vine din partea… şomerilor.
Da! Aţi citit bine. Potrivit legii şomajului, în anumite condiţii, şomerii şi studenţii beneficiază de gratuitate la acordarea serviciilor de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri. Această facilitate se acordă prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă, în scopul creşterii gradului de ocupare, mai ales pentru că, prin înfiinţarea unei afaceri, se rezolvă problema angajării atât pentru cel care se implică în dezvoltarea ei, cât şi pentru alte persoane.
Potrivit consilierului superior Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin, „deşi numărul persoanelor care au solicitat şi au beneficiat de aceste servicii a fost mare, şi în creştere de la an la an, numărul persoanelor care au reuşit să-şi înfiinţeze o firmă a fost foarte mic“.
Trebuie spus însă că, în anii precedenţi, şomerii care beneficiau de aceste servicii puteau avea acces la creditele acordate din fondul de şomaj, cu dobândă subvenţionată, care în 2009 nu s-au acordat deloc. De asemenea, pe hârtie, şomerii pot beneficia de fonduri nerambursabile, tot din fondul de şomaj, însă acestea nu s-au plătit niciodată, deşi de la adoptarea legii care le prevede până acum au trecut deja opt ani.
Aşa se face că, în anul 2009, din cele 101 persoane care au beneficiat de serviciile de consultanţă şi asistenţă pentru demararea unei afaceri, numai o singură persoană a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit planurile…
Antoniu Mocanu
[email protected]