În primăvara lui 2009, PDL devenea aliatul politic al PSD, şi astfel cele mai puternice partide ale ţării împărţeau frăţeşte, prin liderii lor judeţeni, posturi şi funcţii având ca temei legal O.U.G. 37/2009. Una ţie, una mie… un joc copilăresc în care oamenii mari fac regulile. Dar această căsnicie politică nu a ținut prea mult, iar PSD şi-a luat jucăriile şi a plecat din Guvern.
Primul ministru Emil Boc a putut atunci să-și dea frâu liber imaginaţiei, şi astfel s-a „născut“ O.U.G. 105/2009. Guvernul Boc ll a picat, însă nu înainte de a da apuca să-i demită pe toți şefii „neportocalii“.
Dar nici acesta nu a fost finalul schimbărilor, întrucât, la finalul anului trecut, Curtea Constituţională a intervenit. Prin decizia 1629, CCR admitea excepţia de neconstituţionalitate şi constata că „dispoziţiile art. I pct.1-5 şi 26, art. III, art. IV, art. V, art. VIII şi anexa nr.1 din O.U.G. nr.105/2009 sunt neconstituţionale“.
Decizia era definitivă şi general obligatorie. Mai exact, asta înseamnă că toţi cei care au fost demişi conform acestei ordonanțe de urgență se vor întoarce la muncă. Atunci când ordonanța (act identic ca şi conţinut cu O.U.G. 37/2009, cea criticată şi abrogată) a produs efecte în judeţul nostru, Jurnal de Caraş-Severin scria că majoritatea managerilor cărăşeni susţinuţi de PSD au plecat în concedii, fie ele de odihnă sau medicale.
Însă, aceste concedii nu i-au împiedicat pe cei de la Centru să le semneze demiterile. De exemplu, în perioada de care amintim, fostul de acum director coordonator al Gărzii Financiare, Ioan Dragomir, era dat afară în perioada concediului medical, doar pentru a fi ulterior repus în funcţie. „Vom face denunţuri penale împotriva celor ce au semnat aceste decizii de demitere“, spunea atunci deputatul PSD de Caraş-Severin Ioan Narcis Chisăliţă, în cadrul unei conferinţe de presă.
Întrebat de Jurnal CS cum comentează faptul că majoritatea directorilor social-democraţi au fost în concedii medicale preţ de câteva săptămâni, Chisăliţă spunea că „nu au făcut altceva decât să se ferească legal de demitere.“ Ciudată epidemie, mai ales că i-a afectat doar pe directorii social-democrați…
Tot în luna octombrie a anului trecut, Prefectura Caraş-Severin informa că „la nivelul judeţului Caraş-Severin au primit decizii de eliberare din funcţie, prin Ordine ale miniştrilor de resort, şefii a 12 instituţii deconcentrate.“
Prin prevederile O.U.G. 105/2009, au fost demişi mai mulţi directori susţinuţi de PSD. Dintre ei am putea să-i amintim pe cel al Casei Județene de Pensii, Tudoriţa Nicula, pe cel al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Ştefănescu, sau pe cel al Direcţiei Sanitar-Veterinare, Aurel Duruț.
Toate bune și frumoase, numai că din toate aceste jonglerii cu directorii nu au avut de câștigat decât interesele politice. Cât despre omul de rând…