Această probă este nou introdusă, de anul acesta, şi este obligatorie. Astfel, cei care nu au luat Bacalaureatul în anii precedenţi şi vor să susţină examenul anul acesta, trebuie să dea şi această probă.
Este o condiţie să poată susţine probele scrise din vară. Conform insp. şc. gen. al ISJ Caraş-Severin, Adrian Doxan, în cazul în care absolvenţii de liceu au deja competenţe digitale dobândite prin certificate cu recunoaştere internaţională de tip ECDL, acestea pot fi echivalate.
Timpul efectiv de lucru este de 90 de minute din momentul în care toţi elevii au primit subiectele, recomandându-se respectarea cu stricteţe a orei 13.00 pentru distribuirea subiectelor, 13.30 pentru întreruperea conexiunii internet şi 14.30 pentru încheierea probei. Dacă se întârzie cu mai mult de 30 de minute vreunul dintre termenele orare menţionate, acest lucru este consemnat în raportul final al zilei şi în cel al probei.
Centralizarea rezultatelor corectării tuturor lucrărilor se realizează până cel târziu la sfârşitul ultimei zile de probă, şi anume 29 aprilie a.c. pentru prima sesiune şi 27 august a.c. pentru cea de-a doua. Pentru a promova acest examen de competenţe digitale, liceenii trebuie să deţină atât cunoştinţe de utilizare a internetului şi a unui sistem de operare Windows, cât şi de Office şi anume: Word, Excel, PowerPoint şi Access.
Conform inspectorului de specialitate pentru disciplina Informatică, Constantin Nicolicea, elevii nu vor fi notaţi cu admis sau respins ci vor fi evaluaţi cu nivel de competenţe. Astfel, vor fi punctaje de la 0 la 25 pentru un nivel de începător, 25-50 pentru mediu, 50-75 avansaţi şi peste 75 de puncte pentru nivelul expert.
Lavinia Predescu
[email protected]