În sfârşit, autorităţile au evoluat de la număratul şi „inventariatul“ gropilor de pe drumuri, ori de la schimbat scrisorele între instituţii, în detrimentul omului care-şi strică, zilnic, maşina prin craterele care, în ultima vreme, au muşcat cam prea dur din asfaltul pus cam de pomană, mai mult stricat de plombările făcute cu titlu de reabilitare.
În cea de-a doua jumătate a acestei săptămâni, la iniţiativa primarului municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, au fost convocaţi de urgenţă reprezentanţi ai Drumurilor Naţionale – Direcţia Regională Timiş, ai Direcţiei de Întreţinere a Patrimoniului şi ai Serviciului de Gospodărie Urbană şi Mediu, se arată într-un comunicat de presă emis de municipalitate. „Au fost analizate problemele generate în trafic de gropile apărute în carosabil datorită fluctuaţiilor de temperatură şi a precipitaţiilor abundente, precum şi a activităţilor de deszăpezire.
S-au analizat soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme, respectiv plombări cu asfalt frezat, beton cu prindere rapidă, criblură şi argilă, pe toate străzile principale ale Municipiului Reşiţa. Aceste măsuri sunt provizorii din cauza timpului nefavorabil (avertizare meteorologică cu cod galben de precipitaţii), urmând ca în momentul în care vremea va fi prielnică (temperatra peste 5 grade Celsius şi suprafeţe uscate) se va trece la aplicarea măsurilor de durată, respectiv turnarea covoarelor asfaltice. În situaţia în care nu se va trata cu seriozitate această problemă, se vor aplica sancţiuni operatorilor şi persoanelor responsabile“, se mai arată în document. Altfel spus, muncă în van: în vreme de ploaie, să acoperi gropile cu argilă şi cu piatră mărunţită…
Nu putem decât să ne bucurăm că persoanele şi instituţiile responsabile de problema gropilor vor fi sancţionate, dar omul simplu tot cu paguba rămâne. Şi asta pentru că încă nu s-a găsit o soluţie echitabilă pentru a-i despăgubi pe cei care-şi strică maşinile circulând pe minunatele străzi ale municipiului de pe Bârzava. Pentru ei, deocamdată, singura soluţie o constituie justiţia, cu toate cheltuielile de timp şi de bani pe care le presupune. Numai că şi ea funcţionează ca la Reşiţa…
Propunem inventarea unei taxe pe care s-o plătească autorităţile tuturor celor care se încumetă să-şi strice maşinile pe drumurile Reşiţei.
Antoniu Mocanu
[email protected]