Caraş-Severin, Romania

Mihai Lucacela, un reşiţean de 72 de ani, s-a adresat redacţiei noastre pentru o problemă destul de spinoasă pe care o are cu autorităţile locale. De fapt, omul şi-a cumpărat în urmă cu 37 de ani un teren în Reşiţa, un sălaş situat între fosta unitate de rachete, haldină şi IMR (Arsenal).

Şi, odată cu actul de vânzare, au început şi problemele. Pământul a fost cumpărat de la un neproprietar, situaţie întâlnită şi la o altă parcelă din apropiere, iar după scurgerea termenului necesar pentru uzucapiune, omul şi-a cerut dreptul în instanţă şi a trecut apoi la intabulare.

Prin nu se ştie ce iţe (pentru că întunecate sunt cărările justiţiei…), omul a ajuns proprietar pe ambele parcele. Dar nu aceasta este problema! Pe pământul pe care l-a cumpărat exista un sălaş în care reşiţeanul, împreună cu soţia sa, Iuliana, au fost nevoiţi să se mute, „de frica hoţilor! Nu pentru că sunt porci sălbatici care scot cartofii, ci oamenii îi scot“. Şi cum vechea construcţie s-a degradat în timp, a căzut, fiind necesară ridicarea alteia noi. Aşa că omul a vorbit cu cei de la primăria municipiului, mai exact cu „un oarecare domn Mioc, de la sistematizarea de pe atunci, care i-a spus că-şi poate ridica liniştit un nou acoperiş deasupra capului, fără să mai fie nevoie de vreo autorizaţie“.

Numai că, între timp, inspectorii primăriei au venit la faţa locului, au constatat şi l-au „articulat“ cu o amendă de 300 de lei, care s-a redus la 100 de lei întrucât omul a plătit-o în termenul de 48 de ore.

Şi uite-aşa, după câteva luni, bătrânul reşiţean s-a trezit că mai trebuie să plătească şi un impozit de 184 de lei pe clădirea de la sălaş, în condiţiile în care pe o vilă din Triaj şi pe două terenuri a plătit doar 122 de lei.

Explicaţia vine de la Sorina Paulescu, directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei municipiului, care a precizat că suma se datorează faptului că impozitul pe respectiva construcţie a fost calculat pe ultimii cinci ani – deşi nu s-au perceput majorări, omul declarând că a ridicat-o de mai mulţi ani.

Pentru a intra în legalitate şi pentru a nu risca demolarea, ar fi necesar ca omul să-i cheme la faţa locului pe inspectorii de la Urbanism. Deşi cei de la Impozite vorbesc de atitudinea exemplară a reşiţeanului în privinţa plăţilor datorate bugetului local dar şi a relaţiilor cu angajaţii primăriei, nu aceeaşi părere o au vecinii.

Umblă vorba prin târg că Mihai Lucacela le cam face zile fripte acestora, printre năzbâtii numărându-se chiar reclamaţii pentru construcţii ridicate fără autorizaţie, fapt care a dus şi la prinderea lui. Adică ştia că vecinilor le trebuie autorizaţie…

Antoniu Mocanu
[email protected]