Caraş-Severin, Romania

De toate acestea au parte copiii şi elevii din comună. În satul aparţinător Cănicea, şcoala şi grădiniţa îşi desfăşoară activitatea într-o casă veche de peste 100 de ani, care nu fost locuită de mult timp. Despre toalete şi apă curentă nici nu poate fi vorba, ele fiind un adevărat lux.

Apa de băut este adusă de copii de acasă în sticle. Ba, mai mult, toaleta tip latrină se află chiar sub geamurile grădiniţei. De fapt, grădiniţa este o singură sală de nici 5 mp, în care 11 copii şi educatoarea încearcă să facă ceva. Culmea este că în sat construcţia noii şcoli şi a noii grădiniţe este gata în proporţie de aproape 90%. Dirigintele de şantier, Nicolae Stanciu, spune că: „lucrările ar putea fi terminate în câteva zile, doar că firma a investit bani pe care acum nu îi primeşte de la primărie. Sunt peste 7 miliarde de lei vechi, bani folosiţi la Cănicea şi Domaşnea“.â

În centrul comunei Domaşnea grădiniţa este terminată. Însă, fiindcă nu şi-a primit banii, executantul lucrărilor a închis uşa şi nu vrea să dea cheile la nimeni. „Firma respectivă a investit mai multe miliarde de lei vechi din bugetul propriu, iar acum nu îşi poate recupera banii de la primărie, care la rândul ei nu a primit banii de la minister, spune viceprimarul comunei, Zărie Benghea. Noi am făcut toate demersurile, dar nimeni nu ne-a dat nimic“.

Cei care au de suferit sunt cei aproximativ 40 de copii care sunt obligaţi să înveţe într-o singură sală de clasă dintr-o casă aflată în paragină, fără apă curentă, toaleta este undeva printre buruienile din curtea clădirii iar copiii se spală pe mâini într-un jgheab din ciment din care se mai adapă şi animalele. Având în vedere condiţiile, părinţii refuză să îşi mai ducă copiii la grădiniţă.

Sorin Goruianu
[email protected]