Criză sau nu, reşiţenii nu fac economii la alimente. Deşi magazinele de profil şi supermarket-urile din municipiu au înregistrat vânzări mult mai slabe în acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, reşiţenii continuă să bage bani frumoşi în buzunarele comercianţilor. Pentru a nu rămâne cu produsele nevândute, magazinele şi supermarket-urile se întrec în oferte promoţionale, greu de refuzat de reşiţeni.
„Coşul zilnic al reşiţeanului s-a micşorat în acest an. Cu toate acestea, alimentele care se vând cel mai bine sunt cele de origine animală, precum şi cele aflate la promoţii. Am avut şi anul trecut oferte, începând de la mezeluri până la fructe şi legume, dar nu atât de dese ca acum“, ne-a spus Cristina Pop, angajata unui mini-market din municipiu.
Dacă pensionarii numără fiecare leuţ pe care îl dau lunar pe mâncare, achitându-şi mai întâi facturile la utilităţi, nu acelaşi lucru se întâmplă cu reşiţenii care au copii. „Cheltuiesc lunar între 700 şi 800 de lei pe mâncare, alimentaţia sănătoasă a familiei fiind una din priorităţile mele. Abia după ce mi-am făcut aprovizionarea, mă gândesc şi la achitarea datoriilor şi a facturilor“, ne-a spus reşiţeanca Elena Popoviciu.
Pentru a nu le lipsi nimic de pe masă copiilor, reşiţeanca Alexandrina Bădei lasă, lunar, în magazine, între 900 şi 1.000 de lei: „Îmi dau toată leafa pe mâncare şi tot nu e suficient pentru că nu-mi permit să cumpăr tot ceea ce văd în magazine. Noroc cu banii soţului“.
Deşi nu duce grija zilei de mâine, având un sălaş unde creşte păsări şi cultivă legume, pensionarul Ion Ioniţă ne-a spus: „Mâncarea e scumpă în ziua de azi, iar cei care mai au şi prunci de crescut, se descurcă destul de greu. Lunar, cheltuiesc între 300-400 de lei, în condiţiile în care, multe dintre produsele pe care alţii le cumpără, eu le iau direct din grădina mea“.
Roxana Nafiru
[email protected]