Iar stocurile Centrului de Transfuzie Sangvină (CTS) Caraş-Severin sunt limitate. Motiv pentru care CTS nu stă bine nici la preparatele derivate din sânge. Situaţie în care CTS mai poate doar să facă al nu ştim câtelea apel la potenţialii donatori, care se pot prezenta la centru de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00.
Omenia, uitată
Despre această situaţie Jurnal CS a mai scris. Conform legii, donatorii beneficiază şi de o zi liberă plătită de la serviciu. O zi recunoscută doar de instituţiile de stat, nu şi de patroni, care susţin că donarea de sânge este onorifică şi ei nu au nici o obligaţie în acest sens. Poate vor avea alţii obligaţii atunci când înşişi domnii patroni ar ajunge în situaţia de a avea nevoie de sânge.
La acestea se adaugă şi problema bonurilor valorice, pe baza cărora se eliberează doar alimente, nu şi băuturi sau ţigări. Iar asta nu convine multora dintre donatorii „de profesie“.
Bolnavii amânaţi
Au fost cazuri când pacienţi programaţi pentru o operaţie au fost amânaţi tocmai din cauza lipsei de sânge. „Am fost nevoit să cer bolnavului să vorbească cu aparţinătorii pentru ca aceştia să doneze sânge. Abia după ce m-am asigurat că am un stoc de rezervă, m-am apucat de operaţie. Şi acesta nu este un caz singular“, ne-a spus medicul chirurg Romeo Dumitrescu.
Recent, Casa de Cultură Studenţească (CCS) a organizat o acţiune prin care studenţii au fost conştientizaţi de ceea ce înseamnă donarea de sânge. Conform directoarei CCS, Alina Câmpan, aproape 100 de studenţi au donat sânge.
Sorin Goruianu