Influenţa pe care o are un dascăl asupra unui copil este eternă: nu vom putea şti niciodată unde se opreşte. Căci fiecare copil poartă în suflet o vorbă, un gest, o învăţătură a dascălului, pe care, adult devenind, o va transmite mai departe, inconştient, copiilor săi.
În spatele fiecărui om, bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl. Iar primul dascăl care ne sculptează caracterul şi sufletul este, neîndoielnic, învăţătorul.
Eveniment
Joi, de Ziua Învăţătorului, dascălii noştrii au primit întreaga recunoştinţă din partea elevilor şi a comunităţii locale. Organizatoarea evenimentului, inst. Sofia Oneţiu, a fost ea însăşi un dascăl pentru atâtea generaţii, timp de 39 de ani.
Evenimentul, după cum ne spunea şi dna Oneţiu, a avut, de fapt, o dublă semnificaţie: aniversarea Zilei Învăţătorului şi aniversarea celor zece ani de activitate a Asociaţiei Învăţătorilor Caraş-Severineni, unde Sofia Oneţiu a fost preşedinte în tot acest timp. Această zi specială a fost sărbătorită printr-un spectacol artistic susţinut de elevi.
Model în viaţă?
Învăţătorii, dascălii – un termen chiar mai cuprinzător – merită o zi a lor, dar nu doar atât. Din păcate, societatea nu le oferă prea multe acestor oameni minunaţi şi idealişti, cum i-a numit profesorul Tudor Deaconu. Statutul dascălului s-a schimbat foarte mult în timp. Tinerii nu mai văd în dascăli un model de reuşită în viaţă. De aceea, puţini tineri se îndreaptă spre această profesie.
Nu pentru că dascălul nu ar fi un model de succes şi un om de valoare, ci pentru că un dascăl, în ziua de azi, câştigă infinit mai puţin decât un om de afaceri care nici măcar nu ştie să se exprime corect. Deci, de ce ar vrea un tânăr să aibe astfel de modele, când societatea îi demonstrează că în viaţă poţi face bani şi fără educaţie.
Să sperăm că nu vom ajunge să rămânem fără dascăli.
Oana Copocean