Primăria a răspuns, exact după 30 de zile, solicitării adresate de ziarul „Adevărul” privind prezentarea detaliată a cheltuielilor ocazionate de aderarea României la Uniunea Europeană, a celor efectuate cu ocazia Revelionului şi a sumele cheltuite pe manifestările organizate de-a lungul lunii decembrie. Din păcate, răspunsul Primăriei la cererea adresată de noi nu a fost unul exhaustiv, cea mai controversată dintre plăţile făcute de Municipalitatea cu ocazia aderării, nefiind prezentată de instituţie. Ziarul Adevărul a solicitat, printre altele, „onorariul stabilit în contract pentru (…) Pacifica şi Modern Talking” şi „în conformitate cu Legea 544/2001 (…) contractul semnat cu Thomas Anders (Modern Talking), pentru concertul susţinut de acesta pe platoul din faţa Primăriei în 1 ianuarie 2007”. În adresa primită sâmbătă, Primăria ne indică faptul că în „aplicarea prevederilor Legii 544/2001, art.12, lit.c, cu modificările la zi, nu vă putem pune la dispoziţie datele solicitate privitoare la onorariul celor două trupe care au concertat în Arad cu ocazia Revelionului. Precizăm că fără acordul impresarilor celor două trupe – cu care producătorii concertelor au încheiat contractele – nu putem oferi date financiare legate de condiţiile participării la concerte. Precizăm, de asemenea, că am solicitat acordul impresarilor menţionaţi, dar până la această dată nu l-am primit”. Aceasta în condiţiile, în care primarul Gheorghe Falcă a punctat, într-o conferinţă de presă înainte de Revelion, faptul că suma plătită pentru concertul lui Thomas Anders a fost undeva pe la 180 de mii de euro. Acum, potrivit informării Primăriei, datele solicitate de noi nu pot fi puse la dispoziţie pentru că ar aduce atingere, confrom art. 12, litera c din legea 544/2001, „dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale”.
Celelalte cheltuieli
Mare parte din cheltuielile solicitate de noi au fost prezentate de Primărie. Adresa Primăriei începe cu precizarea că „pentru acţiunile dedicate evenimentelor din luna decembrie 2006, de la bugetul local a fost alocată suma de 1.000.000 lei, iar de la Guvernul României, 150.000 lei. Cele mai importante societăţi din municipiu au alocat sume inportante, sub formă de sponsorizare, acţiunilor organizate de Primaria municipiului în luna decembrie”.
Fără speculaţii
Primăria detaliază apoi cheltuielile în cauză, sumele precizate meritând a fi indicate, mai ales pentru cei interesaţi să facă comparaţii între acestea şi ofertele de pe piaţă ale firmelor de specialitate. Dincolo de sumele prezentate de Primărie, în adresa remisă ni se indică, tranşant, faptul că „ne declinăm orice responsabilitate juridică privind publicarea unor date financiare prin care s-ar putea aduce atingere principiului concurenţei loiale, precum şi dreptului de proprietate intelectuală”. Sau că „nu ne vom însuşi nici o eventuală speculaţie care s-ar baza pe aceste date, speculaţie prin care, recurgând la operaţii aritmetice s-ar avansa anumite sume plătite drept onorarii artiştilor”. Ar trebui menţionat şi faptul că, deşi cotidianul Adevărul a cerut prezentarea, pe cât posibil, a contractelor sau facturilor care justifică cheltuielile indicate mai sus, adresa Primăriei nu a fost însoţită de nici un act de gen.
Sumele cheltuite de Primărie
Potrivit Primăriei, „sumele cheltuite cu ocazia manifestărilor din luna decembrie 2006” sunt următoarele:
-focuri de artificii: 30.000 RON,
– închiriere tunuri confetti: 25.000 RON,
– închiriere scenă, instalaţii de sonorizare, instalaţii de lumini, personal tehnic de deservire: 132.000 lei; – închiriere instalaţie videoproiectoare (5 bucăţi), ecrane de proiecţie (5 bucăţi), personal de deservire: 12.500 lei;
– acţiuni cultural-artistice dedicate Zilei Naţionale a României: 122.654,94 lei;
– acţiuni cultural-artistice cu ocazia Crăciunului: 18.650 lei;
– pachete pentru colindători (Crăciun): 2.793,16 lei;
Eurorevelion: – steaguri RO (20 buc) 8.920 lei; – steaguri UE (20 buc) 9.937 lei; – steguleţe (1.000 buc) 8.485 lei; – Buletin Cetăţean European (10.000 buc) 6.950 lei; – Carte poştală (10.000 buc) 5.295 lei; – Indicator UE, km 0 2.904 lei; – mash UE (1 buc) 5.373 lei.
Adriana Barbu