Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Vorbim despre o eroare găsită la mai bine de 2 ani și jumătate, într-un proiect cu o seriozitate de aproape 100 de mii de euro pe kilometru liniar de piste de biciclete! Da, ați citit bine! Vorbim despre proiectul pentru care județul se zbătea la finalul anului 2022 să obțină finanțarea, pentru nu mai puțin 342 de milioane de lei, pentru un total de 705,52 de kilometri de piste de biciclete!

La care se adaugă alți 34,7 kilometri, pe altă sursă de finanțare. Și avem norocul că Europa ne-a dat binețe să folosim finanțarea din PNRR încă 18 luni.

Unde s-a poticnit ultima dată proiectul ”Cu bicicleta prin Vest – traseu cicloturistic”, depus împreună cu Timișul (lider), Aradul și Hunedoara? Păi după ce s-a aprobat studiul de fezabilitate cu elemente de DALI (documentație de avizate a lucrărilor de investiție), cu răs-răs actualizările de rigoare, s-a constatat că s-a omis din plan comuna Bucoșnița. Așa că documentele actualizate au fost trecute din nou prin Consiliul Județean, iar șeful județului a fost mandatat din nou să semneze actele. În documentații regăsim și cauza: „A fost omisă, în mod neintenționat, menționarea (…). Această omisiune a survenit în contextul unui volum mare de documentații analizate într-un termen restrâns, ceea ce a generat o încărcare semnificativă asupra echipei tehnice implicate.“ Trebuie subliniat că au fost transmise asigurări că „nu sunt afectați indicatorii tehnico-economici și nici documentele desenate“.

Amintind despre prelungirea investițiilor în PNRR și despre șansa pe care o au și sutele de kilometri de piste de biciclete, Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a subliniat: „Trebuie să continuăm într-un ritm susținut cu proiectele pentru a le implementa până în 2028!“

Avem totuși noroc că traseul de 705,52 de kilometri este deja majoritar pedalabil, suprapunându-se cu Via Transilvanica, Velo Carpatica, Velo 13 și 6, dar și cu alte tipuri de trasee. Am zis Via Transilvanica? Proiecte similare de asfaltări pe acest traseu sunt în mai multe zone ale țării, iar Alin Ușeriu, coordonatorul Via Transilvanica, a transmis o pledoarie publică împotriva asfaltării, fiind de părere că „suprapunerea unei piste de bicicletă pe un traseu care a fost gândit în primul rând pentru drumeție o să-l strice“!

Președintele și fondatorul Asociației Tășuleasa Social, care a inițiat ambițiosul proiect Via Transilvanica, a vorbit despre „marile tunuri pe care le dăm în România“, costurile ridicate fiind de altfel discutate în trecut și de aleșii județului, care se întrebau dacă nu cumva pistele vor fi și asfaltate, și acoperite, și iluminate. Ușeriu s-a plâns de faptul că „autoritățile știau de la bun început că asfaltul este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla“ și că „se folosesc de Via Transilvanica și nu ne-au consultat dacă se justifică cumva această nesăbuință să asfaltezi tot-tot. Nu reiese și nu am fost înștiințați ce se va face acolo, dar la acest preț ar trebui să pună nisip aurifer pe toată lungimea, dacă nu-i asfalt. Ca să înțelegeți: Via Transilvanica a consumat până acum, în ultimii 7 ani, doar banii pentru aproape 5 kilometri de drum agricol asfaltat sau pistă de biciclete. Dar asta nu-i prea bine. Opriți-vă, nebunilor! O stricați! Azi nu cer bani.“

JCS-Antoniu Mocanu

Foto: Alin Ușeriu

Adaugă comentariu