Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cu o selecție variată de spectacole din țară și din străinătate, concerte, dezbateri și întâlniri cu publicul, festivalul a celebrat noile direcții ale scenei contemporane și și-a desemnat laureații.

Marele câștigător al ediției 2025 este spectacolul ”Mobilă și durere” de Teodor Mazilu, în regia lui Cristian Ban, producție a Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Spectacolul a fost distins cu Premiul ”New Wave” pentru Cel mai bun spectacol, iar regizorul Cristian Ban a primit Premiul pentru Cea mai bună regie. Tot din această montare vine și câștigătorul categoriei Cel mai bun actor – Sebastian Marina, pentru interpretarea rolului Sile.

Premiul pentru Cea mai bună muzică originală a revenit Adei Milea, pentru spectacolul ”O insulă” (Teatrul de Stat Constanța), inspirat din opera lui Gellu Naum. La categoria Coregrafie, juriul a decis să premieze energia și creativitatea lui Ștefan Lupu pentru spectacolul ”Zborul” (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu Jiu).

Una dintre cele mai apreciate prezențe internaționale din festival, artista Palina Dabravolskaya (Polonia), a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță, pentru spectacolul său ”SarmaTY/YA”. În semn de apreciere a implicării publicului, Premiul Publicului a fost acordat Maiei Morgenstern, pentru rolul Ion Pribeagu din spectacolul ”Mic și-al dracu” (Teatrul Evreiesc de Stat București), montare în regia proprie. Iar Premiul Special al Președintelui de Festival a revenit spectacolului ”Artă” de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu, producție a Teatrului ”Bulandra” din București.

Un element definitoriu al festivalului a fost juriul alcătuit din trei personalități marcante ale criticii și teoriei teatrale: Daria Ancuța, tânără teatrologă și jurnalistă culturală, activă în presa de specialitate din România și la nivel internațional; Monica Andronescu, critic de teatru, redactor și coordonator de proiecte culturale, distinsă cu Premiul UNITER pentru critică teatrală; Victor Scoradeț, critic, selecționer și traducător, o figură esențială în peisajul teatrului românesc, recompensat cu distincții internaționale pentru contribuțiile sale culturale.

Valoarea totală a premiilor acordate la această ediție a fost de 8.000 de lei, sumă acoperită din finanțarea oferită de UNITER – Uniunea Teatrală din România, prin Timbrul Teatral. Premiile au fost distribuite egal între categoriile de interpretare, regie, muzică și coregrafie. Ediția din 2025 a fost organizată de Teatrul de Vest Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin. Festivalul NEW WAVE continuă să își consolideze rolul de platformă a inovației teatrale, aducând în Banat o selecție curajoasă, relevantă și vibrantă de spectacole și voci artistice care definesc noul val din artele spectacolului.

JCS-Denis Dutca

Adaugă comentariu