CARAȘ-SEVERIN – Monitorizați prin GPS și cu analize de ADN, zimbrii din Munții Țarcu nu mai depind de intervenția umană pentru hrană. Din cele peste 200 de exemplare, 40 vor fi relocate pentru creșterea diversității genetice, spun cei de la WWF România!
Maiestuos și puternic, zimbrul este reprezentantul uneia dintre cele mai impresionante specii din fauna Europei. Dispărută odinioară complet din sălbăticie, astăzi, datorită eforturilor susținute de reintroducere, această specie s-a adaptat foarte bine condițiilor din Munții Țarcu. Cu peste 200 de exemplare străbătând pădurile Banatului Montan, zimbrii nu mai depind de intervenția umană pentru hrană, spun specialiștii Asociației WWF România. Un aspect însă îi preocupă în mod deosebit pe activiștii de mediu: va rămâne această specie emblematică sănătoasă și viabilă?
„Pentru a înțelege mai bine impactul zimbrilor asupra ecosistemului și pentru a ne asigura că populația prosperă, monitorizarea lor este esențială. Folosim mai multe metode pentru a urmări mișcările zimbrilor și pentru a studia interacțiunea lor cu mediul. Prin colarea GPS, putem observa traseele pe care le urmează și modul în care explorează habitatele. În același timp, echipele noastre de rangeri sunt prezente permanent pe teren, analizând urmele și semnele activității zimbrilor, precum și prelevând probe biologice relevante pentru monitorizarea genetică.“, au precizat cei de la WWF România.
Analiza ADN-ului a fost cea care oferit specialiștilor cele mai precise date despre structura și dinamica populației. Pentru a obține aceste informații esențiale, rangerii au colectat probe non-invazive, precum păr sau fecale, pe care le-au trimis către laboratoare specializate din Germania. Până în prezent, două tranșe de mostre de fecale au fost trimise la Institutul Senckenberg, iar rezultatele sunt așteptate cu mare interes.
„În cadrul proiectului «LIFE with Bison», WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), împreună cu partenerii de la Rewilding Romania, Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane, Primăria Armeniș, Primăria Cornereva și Primăria Teregova vor reloca 40 de zimbri pentru a crește diversitatea genetică, vor implementa noi măsuri de coexistență și vor crea un grup de lucru care să dezvolte un Plan Național de Acțiune pentru conservarea speciei. Proiectul «LIFE with Bison» este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin Programul LIFE.“, au transmis reprezentanții WWF România.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Adrian Grancea/WWF România