CARAȘ-SEVERIN – Sub acest generic va avea loc sâmbătă, 17 mai, ediția din acest a tradiționalului eveniment Noaptea Muzeelor!
Având în vedere faptul că, din cauza lucrărilor de reabilitare și eficientizare energetică aflate în plină desfășurare, Muzeul Banatului Montan (MBM) nu este deschis vizitării, Reșița propune, alternativ, un inedit traseu de vizitare, având ca temă comună posterul (afișul), fie el de spectacol de jazz, teatru film sau eveniment artistic.
Centrul Cultural „Școala Pittner“ se alătură pentru prima oară Nopții Muzeelor, prezentând în intervalul orar 20-24 lucrările donate de pictorul Nicolae Comănescu și o expoziție despre patrimoniul industrial reșițean, realizată cu sprijinul MBM. La Salonul de Artă și Industrie din vecinătate, publicul va putea descoperi, între orele 17-20, afișele de jazz din colecția doamnei Mariana Troner Vermeșan, la Teatrul de Vest Reșița o expoziție de afișe de spectacole de teatru, semnate de graficianul Bogdan Piperiu, în timp ce Muzeul Cineastului Amator, găzduit de Centrul Universitar UBB, va oferi între orele 18-22 o dublă experiență. La parterul clădirii, în holul principal, vor fi expuse, prin bunăvoința Casei Orășenești de Cultură Bocșa, sculpturi ale maestrului Constantin Lucaci, iar în fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 August“, reamenajată ca spațiu muzeal, vor putea fi admirate afișe de film din patrimoniul MBM, parte a proiectului „Afișul la vedere!“.
Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ se alătură și ea evenimentului în intervalul 18-21 cu afișele manifestărilor culturale organizate de instituție de la începutul acestui an, dar și cu două expoziții documentare, prilejuite de împlinirea a 105 ani de la nașterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și 150 de ani de la nașterea Fericitului Episcop Martir greco-catolic dr. Valeriu Traian Frențiu.
La Caransebeș, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță propune, între orele 16-19, vizitarea orașului antic Tibiscum (transport gratuit din fața Muzeului) și, în paralel, vernisajul expozițiilor „Bănci și instituții de credit din Caransebeș în perioada interbelică“ și „Depozite de bronzuri“ din colecția instituției. Alături de vizitarea expozițiilor permanente, Muzeul le oferă celor prezenți, cu începere de la ora 17, și un spectacol folcloric, muzical-coregrafic.
În județ, Centrul Cultural Muzeistic din Anina, Colecția Muzeală a Mineritului și a Pompierilor Voluntari din Dognecea și Băile Apollo din Băile Herculane își vor deschide de asemenea vizitării, sâmbătă seara, spațiile expoziționale.
JCS-Walter Fleck