Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – La invitația Rewilding România, cei de la Agenția Națională a Zonei Montane au susținut la Rusca Teregova un al doilea curs, care oferă toate cunoștințele teoretice și practice necesare deschiderii unui Punct Gastronomic Local!

În cele două ediții desfășurate până acum, peste 90 de persoane din Cornereva, Teregova și Armeniș au participat la cursurile inițiate de Agenția Națională a Zonei Montane, cu privire la tot ceea ce presupune deschiderea unui Punct Gastronomic Local. Dacă la prima ediție desfășurată în luna februarie au fost școliți 43 de participanți, locurile fiind suplimentate, la cea de-a doua, din luna mai de la Rusca Teregova, s-au înscris 49. „Punctele gastronomice locale sunt unități reprezentate de bucătării particulare din incinta locuințelor din mediul rural, unde se prepară și se servesc produse culinare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr de maxim 15 persoane. Produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderență din producția primară de la nivelul exploatației proprii, precum și de la producătorii locali.“, au precizat reprezentanții ANZM.

Referitor la interesul cărășenilor de a participa la aceste cursuri, cei de la Rewilding România au declarat: „Interesul turistic al zonei a crescut odată cu întoarcerea zimbrilor în Munții Țarcu și ne bucurăm să vedem mobilizarea și deschiderea locuitorilor de a contribui la transformarea zonei într-o Destinație Gastronomică de interes european.“

Cursanții au primit și două mesaje video din partea unor personalități cu impact în domeniu: Teodor Frolu, antreprenor cultural și vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și Dorian Lungu, președintele Asociației Gastro Local și fondatorul platformei naționale GastroLocal, care a subliniat importanța calității, a ingredientelor locale și a implicării comunităților în dezvoltarea unui turism autentic și sustenabil. Acesta a accentuat și asupra faptului că un PGL trebuie să folosească minimum 70% ingrediente provenite din gospodăria proprie sau din vecinătate, consolidând astfel economia locală.

Următoarea etapă, și cea mai complexă, va începe în luna iunie, aceasta fiind dedicată celor care vor efectiv să-și deschidă un Punct Gastronomic Local (PGL). „Urmează mentoratul: de la idee la deschidere. În luna iunie va începe un program complex de mentorat dedicat celor care doresc să își transforme ideile în realitate și să deschidă efectiv un PGL. Programul va include: un atelier despre condițiile sanitare care trebuie îndeplinite, noțiuni de gestiune primară și sănătate financiară, sprijin pentru calcularea echitabilă a prețurilor, o colaborare cu voluntari de la facultățile de design și arhitectură pentru amenajarea estetică a spațiilor de servire, dar și schimburi de experiență cu alte PGL-uri de succes din țară. De asemenea, vom organiza și ateliere gastronomice cu bucătari consacrați, care îi vor ajuta pe localnici să redescopere și să valorifice rețetele tradiționale ale zonei.“, au ținut să precizeze cei de la Rewilding România.

JCS-Nicoleta Moraru  

FOTO: Rewilding România

Adaugă comentariu